Te placuszki są pyszne, pożywne i bardzo aromatyczne. Cudownego aromatu dodaje im świeża bazylia, a roztopiona mozzarella tworzy apetyczne i ciągnące się serowe nitki. Placuszki są idealnym rozwiązaniem na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego.
Potrzebne składniki
- około 400 g cukinii
- 1 cebula szalotka
- 150 g twardego sera mozzarella
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mąki
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 garść listków bazylii
- około 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Oprószamy je delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następie odciskamy z nadmiaru wody.KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jogurt, jajka, mąkę, pieprz oraz sól i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy odciśniętą cukinię, posiekane listki bazylii, startą na grubych oczkach mozzarellę oraz szalotkę i dokładnie mieszamy.KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Mistrzostwo 😍 Już wiem, co w tym tygodniu zrobię 🤤
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡🧡
UsuńWyobrażam sobie smak z mozzarelli. Świetny dodatek a placuszki wygladają przepysznie <3 Pozdrawiam Anita Z AZgotuj
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńAleż apetyczne, rumiane jak złoto! I już sobie wyobraziłam, jak ser się ciągnie, mniam... A tę cukinię to jak rozumiem, ścieramy ze skórką?
OdpowiedzUsuńTak, ze skórką :)
UsuńPowinniśmy jeś teraz jak najwięcej witamin pochodzenia naturalnego. Robiłam w sezonie podobne placuszki i powinnam do nich wrócić. Ser jest doskonałym spoiwem. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za kolejną kulinarną propozycję. 🤗🫶
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ser jest świetnym spoiwem, a roztopiona mozzarella apetycznie się rozpływa i ciągnie :)
UsuńZ dodatkiem mozzarelli i bazylii na pewno są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy te placuszki. Są bardzo aromatyczne, mają wyjątkowy smak i konsystencję :)
UsuńDziękuje za inspracje śniadankowa:)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńKasiu, Twoje placuszki wyglądają jak złota jesień na talerzu:) niezwykle apetyczne, a pomysł na dodanie serka muszę wypróbować. Będzie nowa wersja placuszków cukiniowych:)
OdpowiedzUsuńBazylię jako zielony dodatek uwielbiam mimo, że potem kicham bez końca, to nie rezygnuję😅
Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 😘🧡
Dziękuję bardzo i gorąco polecam! 🤗 To proste połączenie, ale naprawdę wyjątkowe. Bardzo lubimy te placuszki :) Oj, czasami trzeba poświęcić się dla smaku. Alergie są okropne. Coś o tym wiem 🙈.
UsuńJa również pozdrawiam ciepło! Ślę uściski 🤗🧡
Pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
Usuńtakie placki są pyszne!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńMniam, świetne placuszki. Chętnie bym skosztowała takich placuszków. Udanej reszty tygodnia 😘
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńUwielbiam placki z cukinii, chyba nawet bardziej niż te ziemniaczane. Chętnie zrobię je w trochę innym wydaniu z dodatkiem bazylii i mozarelli :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńUwielbiam tego rodzaju placki!
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńI to wygląda super! Na pewno nie poprzestalabym na 3! 😉😘
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
Usuń