2025-11-11

Placki z cukinii z mozzarellą i bazylią

Te placuszki są pyszne, pożywne i bardzo aromatyczne. Cudownego aromatu dodaje im świeża bazylia, a roztopiona mozzarella tworzy apetyczne i ciągnące się serowe nitki. Placuszki są idealnym rozwiązaniem na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego.
Placki z cukinii z mozzarellą i bazylią

Potrzebne składniki

- około 400 g cukinii
- 1 cebula szalotka
- 150 g twardego sera mozzarella
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mąki
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 garść listków bazylii
- około 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Oprószamy je delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następie odciskamy z nadmiaru wody. 

KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jogurt, jajka, mąkę, pieprz oraz sól i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy odciśniętą cukinię, posiekane listki bazylii, startą na grubych oczkach mozzarellę oraz szalotkę i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Placki z cukinii z mozzarellą i bazylią

26 komentarzy:

  1. Mistrzostwo 😍 Już wiem, co w tym tygodniu zrobię 🤤

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie smak z mozzarelli. Świetny dodatek a placuszki wygladają przepysznie <3 Pozdrawiam Anita Z AZgotuj

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczne, rumiane jak złoto! I już sobie wyobraziłam, jak ser się ciągnie, mniam... A tę cukinię to jak rozumiem, ścieramy ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  4. Powinniśmy jeś teraz jak najwięcej witamin pochodzenia naturalnego. Robiłam w sezonie podobne placuszki i powinnam do nich wrócić. Ser jest doskonałym spoiwem. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za kolejną kulinarną propozycję. 🤗🫶

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ser jest świetnym spoiwem, a roztopiona mozzarella apetycznie się rozpływa i ciągnie :)

      Usuń
  5. Z dodatkiem mozzarelli i bazylii na pewno są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubimy te placuszki. Są bardzo aromatyczne, mają wyjątkowy smak i konsystencję :)

      Usuń
  6. Kasiu, Twoje placuszki wyglądają jak złota jesień na talerzu:) niezwykle apetyczne, a pomysł na dodanie serka muszę wypróbować. Będzie nowa wersja placuszków cukiniowych:)
    Bazylię jako zielony dodatek uwielbiam mimo, że potem kicham bez końca, to nie rezygnuję😅
    Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 😘🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam! 🤗 To proste połączenie, ale naprawdę wyjątkowe. Bardzo lubimy te placuszki :) Oj, czasami trzeba poświęcić się dla smaku. Alergie są okropne. Coś o tym wiem 🙈.
      Ja również pozdrawiam ciepło! Ślę uściski 🤗🧡

      Usuń
  7. Mniam, świetne placuszki. Chętnie bym skosztowała takich placuszków. Udanej reszty tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam placki z cukinii, chyba nawet bardziej niż te ziemniaczane. Chętnie zrobię je w trochę innym wydaniu z dodatkiem bazylii i mozarelli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I to wygląda super! Na pewno nie poprzestalabym na 3! 😉😘

    OdpowiedzUsuń