Przepis na delikatne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem cukinii. Wierzch zdobi glazura z białej czekolady oraz płatki migdałowe. To słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii, zauroczy delikatnością oraz rozpieści zmysły cytrynowym aromatem.
Potrzebne składniki
- 300 g cukinii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 duże szczypty soli
GLAZURA
- 60 g białej czekolady
- 25 ml mleka
- 25 g masła
DODATKI
- płatki migdałowe
* szklanka o pojemności 200 ml
FORMA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11,5 cm x 7 cm
Przygotowanie
KROK 1. Do miski dodajemy mąkę, 2 duże szczypty soli, kurkumę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszamy. W drugiej mice za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem (zwykłym i z wanilią) do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy, do której kolejno wlewamy olej i sok z cytryny.KROK 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i mieszamy wszystko na małych obrotach. Na koniec do masy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz stratą na drobnych oczkach cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.KROK 3. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (pieczenia góra - dół) na około 60 minut (do suchego patyczka).KROK 4. Gdy ciasto lekko ostygnie przygotowujemy glazurę. W rondelku umieszczamy mleko, masło i kostki białej czekolady. Wszystko podgrzewamy do momentu odpowiednego połączenia, a następnie wylewamy na ciasto*. Wierzch obsypujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do stężenia glazury.* glazura po przygotowaniu jest dość rzadka, ale później odpowiednio stężeje.
Ciasto możecie udekorować także lukrem, polewą z ciemnej czekolady lub cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz