2025-12-04

Cytrynowe ciasto z cukinią

Przepis na delikatne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem cukinii. Wierzch zdobi glazura z białej czekolady oraz płatki migdałowe. To słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii, zauroczy delikatnością oraz rozpieści zmysły cytrynowym aromatem. 

Cytrynowe ciasto z cukinią
Potrzebne składniki

- 300 g cukinii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 duże szczypty soli

GLAZURA
- 60 g białej czekolady
- 25 ml mleka
- 25 g masła

DODATKI
- płatki migdałowe

* szklanka o pojemności 200 ml

FORMAkreskówka o wymiarach 30 cm x 11,5 cm x 7 cm

Przygotowanie
KROK 1. Do miski dodajemy mąkę, 2 duże szczypty soli, kurkumę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszamy. W drugiej mice za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem (zwykłym i z wanilią) do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy, do której kolejno wlewamy olej i sok z cytryny. 

KROK 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i mieszamy wszystko na małych obrotach. Na koniec do masy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz stratą na drobnych oczkach cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.

KROK 3. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (pieczenia góra - dół) na około 60 minut (do suchego patyczka).

KROK 4. Gdy ciasto lekko ostygnie przygotowujemy glazurę. W rondelku umieszczamy mleko, masło i kostki białej czekolady. Wszystko podgrzewamy do momentu odpowiednego połączenia, a następnie wylewamy na ciasto*. Wierzch obsypujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do stężenia glazury.

* glazura po przygotowaniu jest dość rzadka, ale później odpowiednio stężeje.

Cytrynowe ciasto z cukinią

Ciasto możecie udekorować także lukrem, polewą z ciemnej czekolady lub cukrem pudrem. 
Cytrynowe ciasto z cukinią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz