Uwielbiam sezon kurkowy i chętnie z niego korzystam w mojej kuchni. Świeże kurki potrafią nadać potrawom niesamowitego smaku oraz aromatu. Są niezastąpione jako dodatek do sosów czy makaronów, ale z ryżem także tworzą wyborne połączenie. Włoski ryż arborio i nasze polskie kurki to naprawdę zgrany duet. Risotto doprawione tymiankiem i cząbrem pozwoli poczuć smaki lasu skąpane w niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji.
Potrzebne składniki
KROK 1. Na początku oczyszczamy kurki z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą i zalewamy gorącą wodą. Zwartość delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy zimną wodą. Kurki osuszamy ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2. Na łyżce masła szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które smażymy około 3 - 4 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia lekko je solimy. Do grzybów dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy kurkumę (nada daniu pięknego koloru), gałkę muszkatołową, tymianek, cząber oraz śmietankę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Risotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Doskonałe to risotto!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńKasiula, kiedy powiększy się zdjęcie, to widać, jakie kremowe jest każde ziarenko! Nawet Nigella by się skusiła na tę pyszność :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡. To prawda, risotto było niezwykle kremowe :)
UsuńJestem wielką fanką kurek
OdpowiedzUsuńJa również 😁🧡
UsuńWygląda pysznie ale mi risotto kiepsko wychodzi... pozdrawiam serdecznie i niezmiennie zapraszam do mnie ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡 A dlaczego kiepsko? Może uda mi się coś podpowiedzieć :)
UsuńKurki uwielbiamy i na kurki się czeka. Mają niesamowity aromat i świetnie przekazują go potrawom.
OdpowiedzUsuńTwoje risotto wygląda mega apetycznie...mniamuśnie😋
Uściski serdeczne przesyłam 🤗❤️
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńMy też uwielbiamy kurki i zawsze czekamy na sezon. To jedne z naszych ulubionych grzybków 🥰
Pozdrawiam ciepło i ślę uściski 🤗😘
Sezon na kurki trzeba wykorzystać w pełni :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się 😁🧡
UsuńI to jest obiad na bogato! I takie pełne aromatu, że na samą myśl ślinka leci 🤤 pyszny obiad u Kasi, jak zwykle zresztą 🙂
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego we wrześniu 🍄🍁
Dziękuję bardzo Kochana! 🤗🧡
Usuńależ cudowność!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńUwielbiam kurki, jednak tu gdzie mieszkam bardzo ciężko je dostać :(
OdpowiedzUsuńPolecam robić zapasy jak tylko się pojawią. Ja zawsze mrożę kurki, aby cieszyć się ich smakiem poza sezonem :)
UsuńAle pyszności :) idealne danie z kurkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡🧡
UsuńAleż to musi być pyszne! Uwielbiam kurki, muszę wypróbować w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗 Bardzo lubię to połączenie. Jest bardzo aromatyczne i wyjątkowe w smaku :)
Usuń