2025-08-28

Risotto z kurkami

Uwielbiam sezon kurkowy i chętnie z niego korzystam w mojej kuchni. Świeże kurki potrafią nadać potrawom niesamowitego smaku oraz aromatu. Są niezastąpione jako dodatek do sosów czy makaronów, ale z ryżem także tworzą wyborne połączenie. Włoski ryż arborio i nasze polskie kurki to naprawdę zgrany duet. Risotto doprawione tymiankiem i cząbrem pozwoli poczuć smaki lasu skąpane w niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. 

Risotto z kurkami

Potrzebne składniki

- 160 g ryżu arborio
- 2 cebule szalotki
- 200 g świeżych kurek
- 700 ml bulionu
- 1/3 szklanki śmietanki 18 %
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 duże łyżki masła
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki cząbru
-  szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Na początku oczyszczamy kurki z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą i zalewamy gorącą wodą. Zwartość delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy zimną wodą. Kurki osuszamy ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. 

KROK 2. Na łyżce masła szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które smażymy około 3 - 4 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia lekko je solimy. Do grzybów dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy kurkumę (nada daniu pięknego koloru), gałkę muszkatołową, tymianek, cząber oraz śmietankę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Risotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Risotto z kurkami

22 komentarze:

  1. Kasiula, kiedy powiększy się zdjęcie, to widać, jakie kremowe jest każde ziarenko! Nawet Nigella by się skusiła na tę pyszność :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. To prawda, risotto było niezwykle kremowe :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie ale mi risotto kiepsko wychodzi... pozdrawiam serdecznie i niezmiennie zapraszam do mnie ♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡 A dlaczego kiepsko? Może uda mi się coś podpowiedzieć :)

      Usuń
  3. Kurki uwielbiamy i na kurki się czeka. Mają niesamowity aromat i świetnie przekazują go potrawom.
    Twoje risotto wygląda mega apetycznie...mniamuśnie😋
    Uściski serdeczne przesyłam 🤗❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
      My też uwielbiamy kurki i zawsze czekamy na sezon. To jedne z naszych ulubionych grzybków 🥰
      Pozdrawiam ciepło i ślę uściski 🤗😘

      Usuń
  4. Sezon na kurki trzeba wykorzystać w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest obiad na bogato! I takie pełne aromatu, że na samą myśl ślinka leci 🤤 pyszny obiad u Kasi, jak zwykle zresztą 🙂
    Wszystkiego dobrego we wrześniu 🍄🍁

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kurki, jednak tu gdzie mieszkam bardzo ciężko je dostać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam robić zapasy jak tylko się pojawią. Ja zawsze mrożę kurki, aby cieszyć się ich smakiem poza sezonem :)

      Usuń
  7. Ale pyszności :) idealne danie z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musi być pyszne! Uwielbiam kurki, muszę wypróbować w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗 Bardzo lubię to połączenie. Jest bardzo aromatyczne i wyjątkowe w smaku :)

      Usuń