2025-09-02

Ryba po węgiersku

Przepis na pyszne i pożywne danie z rybą w roli głównej, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Soczyste i delikatne kawałki ryby idealnie komponują się z aromatycznym sosem z warzywami. Do przygotowania dania wykorzystałam pstrąga tęczowego, a świetnie sprawdzi się także zwykły pstrąg, dorsz, okoń czy łosoś. Danie możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Dobrym uzupełnieniem dania będą ziemniaki, kasza, ryż lub świeże pieczywo. 

Ryba po węgiersku
Potrzebne składniki

- 400 g pstrąga tęczowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 małe jajka (do panierki)
- mąka (do panierki)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Pstrąga pozbawiamy skóry i ości, a następnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Filet kroimy na mniejsze kawałki, które z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i ponownie w mące, a następnie smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Usmażone ryby układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

KROK 2. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka, a cukinię w półplastry. Na tej samej patelni szklimy cebulę, a następnie dodajemy papryki i smażymy przez około 4 minuty. Po chwili dodajemy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem (można wykorzystać rosół), dodajemy mielone papryki i dusimy pod przykryciem przez około 4 minuty. 

KROK 3. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wkładamy usmażone kawałki ryby i dusimy wszystko na małej mocy palnika jeszcze przez około 3 minuty. Danie podajemy posypane świeżą natką pietruszki. 
Ryba po węgiersku

2 komentarze:

  1. Moje ulubione warzywa i ryba, którą lubię najbardziej. Wspaniałe, bardzo pożywne danie!

    OdpowiedzUsuń