Przepis na pyszne i pożywne danie z rybą w roli głównej, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Soczyste i delikatne kawałki ryby idealnie komponują się z aromatycznym sosem z warzywami. Do przygotowania dania wykorzystałam pstrąga tęczowego, a świetnie sprawdzi się także zwykły pstrąg, dorsz, okoń czy łosoś. Danie możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Dobrym uzupełnieniem dania będą ziemniaki, kasza, ryż lub świeże pieczywo.
Potrzebne składniki
- 400 g pstrąga tęczowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 małe jajka (do panierki)
- mąka (do panierki)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Pstrąga pozbawiamy skóry i ości, a następnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Filet kroimy na mniejsze kawałki, które z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i ponownie w mące, a następnie smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Usmażone ryby układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.KROK 2. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka, a cukinię w półplastry. Na tej samej patelni szklimy cebulę, a następnie dodajemy papryki i smażymy przez około 4 minuty. Po chwili dodajemy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem (można wykorzystać rosół), dodajemy mielone papryki i dusimy pod przykryciem przez około 4 minuty.KROK 3. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wkładamy usmażone kawałki ryby i dusimy wszystko na małej mocy palnika jeszcze przez około 3 minuty. Danie podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Moje ulubione warzywa i ryba, którą lubię najbardziej. Wspaniałe, bardzo pożywne danie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńJeszcze nie próbowałam ryby po węgiersku, ale wygląda bardzo zachęcająco. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Rybka jest naprawdę pyszna, soczysta i delikatna :)
UsuńMy jesteśmy mało rybiaści 😉co najwyżej śledź w occie 😉Ale w Twojej wersji chętnie bym spróbowała bo lubię leczo,a można powiedzieć że na bazie czegoś takiego zrobiłaś te warzywka. Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Delikatna panierka nasiąka sokiem z warzyw i lekkim sosem, co sprawia, że rybka jest niezwykle delikatna i soczysta. Danie gorąco polecam. W takiej wersji naprawdę można polubić ryby :)
UsuńTakiej rybki to ja jeszcze nie jadłam! I muszę przyznać, że pstrąg w towarzystkie warzyw wygląda bardzo smakowicie. Przyjemnego września.🤗🫶
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Bardzo lubimy to połączenie :)
UsuńDziękuję i również życzę dobrego września! 🤗🧡
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńZrobiłam ze zwykłym pstrągiem. Wyszło pyszne. Ryba rzeczywiście jest bardzo delikatna. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że danie smakowało 🤗🧡
UsuńTakie danie mogłabym jeść każdego dnia <3 Wspaniałe. Pięknie wysmażona ryba i mnóswto warzyw.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiamy to połączenie. Jest proste w przygotowaniu, ale naprawdę pyszne i pożywne :)
UsuńPstrąg w aromatycznym sosie to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Chętnie wypróbuję z ryżem albo kaszą!
UsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńTo jest danie, które poleciłby każdy szef kuchni, dbający o zdrowie i wrażenia smakowe swoich stołowników :-)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡🧡
UsuńOoo, to i pysznie i zdrowo wygląda! Muszę wypróbować! Uściski ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńZapowiada się pysznie, ale nie dodałabym papryki (jestem na nią uczulona)
OdpowiedzUsuńOj... Zawsze można dodać więcej cukinii i wpleść w to jeszcze startą marchewkę :)
UsuńCoś dla mnie! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
Usuń