2025-08-29

Ryba po węgiersku

Przepis na pyszne i pożywne danie z rybą w roli głównej, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Soczyste i delikatne kawałki ryby idealnie komponują się z aromatycznym sosem z warzywami. Do przygotowania dania wykorzystałam pstrąga tęczowego, a świetnie sprawdzi się także zwykły pstrąg, dorsz, okoń czy łosoś. Danie możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Dobrym uzupełnieniem dania będą ziemniaki, kasza, ryż lub świeże pieczywo. 

Ryba po węgiersku
Potrzebne składniki

- 400 g pstrąga tęczowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 małe jajka (do panierki)
- mąka (do panierki)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Pstrąga pozbawiamy skóry i ości, a następnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Filet kroimy na mniejsze kawałki, które z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i ponownie w mące, a następnie smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Usmażone ryby układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

KROK 2. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka, a cukinię w półplastry. Na tej samej patelni szklimy cebulę, a następnie dodajemy papryki i smażymy przez około 4 minuty. Po chwili dodajemy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem (można wykorzystać rosół), dodajemy mielone papryki i dusimy pod przykryciem przez około 4 minuty. 

KROK 3. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wkładamy usmażone kawałki ryby i dusimy wszystko na małej mocy palnika jeszcze przez około 3 minuty. Danie podajemy posypane świeżą natką pietruszki. 
Ryba po węgiersku

24 komentarze:

  1. Moje ulubione warzywa i ryba, którą lubię najbardziej. Wspaniałe, bardzo pożywne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam ryby po węgiersku, ale wygląda bardzo zachęcająco. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Rybka jest naprawdę pyszna, soczysta i delikatna :)

      Usuń
  3. My jesteśmy mało rybiaści 😉co najwyżej śledź w occie 😉Ale w Twojej wersji chętnie bym spróbowała bo lubię leczo,a można powiedzieć że na bazie czegoś takiego zrobiłaś te warzywka. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Delikatna panierka nasiąka sokiem z warzyw i lekkim sosem, co sprawia, że rybka jest niezwykle delikatna i soczysta. Danie gorąco polecam. W takiej wersji naprawdę można polubić ryby :)

      Usuń
  4. Takiej rybki to ja jeszcze nie jadłam! I muszę przyznać, że pstrąg w towarzystkie warzyw wygląda bardzo smakowicie. Przyjemnego września.🤗🫶

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Bardzo lubimy to połączenie :)
      Dziękuję i również życzę dobrego września! 🤗🧡

      Usuń
  5. Zrobiłam ze zwykłym pstrągiem. Wyszło pyszne. Ryba rzeczywiście jest bardzo delikatna. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie danie mogłabym jeść każdego dnia <3 Wspaniałe. Pięknie wysmażona ryba i mnóswto warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiamy to połączenie. Jest proste w przygotowaniu, ale naprawdę pyszne i pożywne :)

      Usuń
    2. Pstrąg w aromatycznym sosie to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Chętnie wypróbuję z ryżem albo kaszą!

      Usuń
  7. To jest danie, które poleciłby każdy szef kuchni, dbający o zdrowie i wrażenia smakowe swoich stołowników :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo, to i pysznie i zdrowo wygląda! Muszę wypróbować! Uściski ♥️

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się pysznie, ale nie dodałabym papryki (jestem na nią uczulona)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj... Zawsze można dodać więcej cukinii i wpleść w to jeszcze startą marchewkę :)

      Usuń
  10. Coś dla mnie! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń