Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz śmietanki. Pulpeciki są pyszne i delikatne, a sos niezwykle aromatyczny. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Są proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
PULPETY
- 600 g piersi z indyka
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- mleko (do namaczania bułki)
- mąka (do obtoczenia)
SOS KURKOWY
- 250 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- 200 ml śmietanki 18 %
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 duże szczypty kurkumy
- 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Mięso mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy masę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, to dodajcie odrobinę bułki tartej). Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które delikatnie obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy do gotującego się bulionu (użyłam rosołu z kury) na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową na talerzyk, a bulion wykorzystamy do przygotowania sosu.* Pulpety gotujemy na małej mocy palnikaKROK 2. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.KROK 3. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które smażymy około 3 - 4 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia lekko je solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.KROK 4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy przez chwilę. Śmietankę łączymy z łyżką mąki pszennej* oraz kurkumą (nada lekko żółtej barwy), hartujemy ją chochelką gorącego bulionu, a następnie powoli wlewamy do garnka. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiamy go do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy ugotowane pulpeciki. Podajemy w ulubionymi dodatkami.* Jeśli lubicie gęste sosy, to dodajecie do śmietanki także 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
O KURKACH SŁÓW KILKA
Kurki to nazwa zwyczajowa kilku gatunków grzybów z rodzajów Craterellus, Cantharellus, Gomphus i Polyozellus. Zwane są także lisiczkami, gąskami czy pieprznikami jadalnymi. Mają delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale posiadają także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz