2025-08-06

Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz śmietanki. Pulpeciki są pyszne i delikatne, a sos niezwykle aromatyczny. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Są proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.

Pulpety w sosie kurkowym
Potrzebne składniki

PULPETY
- 600 g piersi z indyka
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- mleko (do namaczania bułki)
- mąka (do obtoczenia)

SOS KURKOWY
- 250 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- 200 ml śmietanki 18 %
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 duże szczypty kurkumy
- 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie
KROK 1. Mięso mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy masę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, to dodajcie odrobinę bułki tartej). Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które delikatnie obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy do gotującego się bulionu (użyłam rosołu z kury) na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową na talerzyk, a bulion wykorzystamy do przygotowania sosu.

* Pulpety gotujemy na małej mocy palnika

KROK 2. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. 

KROK 3. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które smażymy około 3 - 4 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia lekko je solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

KROK 4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy przez chwilę. Śmietankę łączymy z łyżką mąki pszennej* oraz kurkumą (nada lekko żółtej barwy), hartujemy ją chochelką gorącego bulionu, a następnie powoli wlewamy do garnka. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiamy go do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy ugotowane pulpeciki. Podajemy w ulubionymi dodatkami.

* Jeśli lubicie gęste sosy, to dodajecie do śmietanki także 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Pulpety w sosie kurkowym

O KURKACH SŁÓW KILKA

Kurki to nazwa zwyczajowa kilku gatunków grzybów z rodzajów Craterellus, Cantharellus, Gomphus i Polyozellus. Zwane są także lisiczkami, gąskami czy pieprznikami jadalnymi. Mają delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale posiadają także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne.

22 komentarze:

  1. Przepyszne letnie danie. Mięsne pulpeciki skąpane w cudownym sosie i kurki 🧡🔥👏

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulpeciki są teraz u mnie "na propsie" (jak powiedziałby H&C), ponieważ mam wnuczkę lubiącą mięsko :-) Co prawda pięciolatka jeszcze nie powinna jeść grzybów, ale się je z sosu powybiera dla starszej części Hurmy i Czeredy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha 😅 Też w tym wieku uwielbiam mięsko, szczególnie w formie pulpecików. Do tej pory mi zostało 😁 A kurki uwielbiam od najmłodszych lat 🥰. Serdecznie pozdrawaim 🤗🧡

      Usuń
  3. Duet doskonały - delikatne pulpety i przepyszny sos kurkowy, który pasowałby pewnie do innych mięs również. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi mnie zwłaszcza ten sos kurkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie jadłam kurek. Potrawa wyglada smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Kurki są naprawdę wyjątkowe w smaku :)

      Usuń
  7. Bardzo fajny przepis! Jutro kupię kurki i go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasieńko ale kusisz! Aż się głodna zrobiłam 🤤
      Udanego i smacznego sierpnia 😀

      Usuń
    2. Dziękuję 🧡. Ja również życzę pysznego i udanego sierpnia 🤗

      Usuń
  8. Pyszny pomysł na kurki :) obiad pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kurki, ten ich aromat zawsze kojarzy mi się z latem i domową kuchnią. A takie delikatne pulpeciki w kremowym sosie to już totalny comfort food! Zapisuję przepis, bo wygląda na prosty, a efekt, przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam te same skojarzenia. Zapach i smak kurek zawsze przenosi mnie w najlepsze smaki dzieciństwa 🥰. Polecam gorąco 🤗🧡. To proste, ale bardzo smaczne i pożywne połączenie :)

      Usuń