Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe. Uwielbiam to danie i zawsze serwuję je w sezonie kurkowym. Nasze pospolite, ale jakże szlachetne grzybki są delikatne i niepowtarzalne pyszne. Ich korzenny smak i lekko owocowy aromat doskonale łączy się ze śmietanką oraz makaronem.
Potrzebne składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g świeżych kurek
- 200 ml śmietanki 18% lub 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta kurkumy
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.KROK 2. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które smażymy około 3 - 4 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia lekko je solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz tymianek. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze około 2 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki.KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Smak dania możecie wyostrzyć posypując go startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz