Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, oliwkami, pomidorkami i złotym kiwi, które dodaje całości słodyczy oraz lekko agrestowej nuty. Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, danie główne lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 2 garści rukoli
- 220 g sera halloumi
- 2 kiwi gold
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 0,5 szklanki zielonych oliwek
- 2 łyżki pestek dyni
SOS WINEGRET
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Kiwi kroimy w plasterki, pomidorki na pół, a oliwki odsączmy z zalewy.
KROK 2. W miseczkach lub na talerzach układamy liście rukoli, na nich pozostałe składniki. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy pestkami dyni.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE
Wspaniałe połączenie 👌Prawdziwa feeria kolorów 💚🧡💛❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡🧡
UsuńNiezwykle szybka, niezwykle smaczna i - co widać wspaniale! - niezwykle przyciągająca oko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńPrześliczna kompozycja! Tak pięknie to wygląda że szkoda jeść 😁 udanej środy 8
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! 🧡 Dobrego dnia! 🤗🌷
UsuńJak ładnie i apetycznie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡🧡
Usuń