Knedle ze śliwkami zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, do których uwielbiam powracać w sezonie śliwkowym. Tym razem przygotowałam delikatne i mięciutkie ciasto z ziemniaków oraz białego sera, a w środku umieściłam oprószone cynamonem śliwki węgierki. To proste połączenie, ale potrafi dać wiele radości kubkom smakowym.
Potrzebne składniki
- 650 g obranych ziemniaków
- 250 g białego twarogu
- ok. 200 - 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- duża szczypta soli
- śliwki węgierki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
DODATKI
- masło
- bułka tarta
- jogurt lub śmietana
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Umyte śliwki przecinamy na pół (zostawiam je lekko połączone, co ułatwia późniejsze formowanie knedli) i pozbawiamy pestek. Śliwki oprószamy cynamonem, posypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę (dodatek cukru sprawi, że śliwki będą delikatniejsze i smaczniejsze po ugotowaniu).
KROK 2. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, zmielone ziemniaki i ser, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i podsypując delikatnie mąką formujemy dwa rulony, które dzielimy na równe mniejsze porcje.
KROK 3. Z każdej porcji formujemy kulę, którą delikatnie rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, pokrywamy ją ciastem, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.
KROK 4. Uformowane knedelki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu.
WSKAZÓWKI
>> Na knedle najlepsze są ziemniaki mączyste, które odznaczają się wyższą zawartością skrobi.
>> Im mniej mąki dodacie do ciasta, tym knedle będą delikatniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz