2025-09-07

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Knedle ze śliwkami zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, do których uwielbiam powracać w sezonie śliwkowym. Tym razem przygotowałam delikatne i mięciutkie ciasto z ziemniaków oraz białego sera, a w środku umieściłam oprószone cynamonem śliwki węgierki. To proste połączenie, ale potrafi dać wiele radości kubkom smakowym. 

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Potrzebne składniki

- 650 g obranych ziemniaków 
- 250 g białego twarogu
- ok. 200 - 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- duża szczypta soli 
- śliwki węgierki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru

DODATKI
- masło
- bułka tarta
- jogurt lub śmietana

Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Umyte śliwki przecinamy na pół (zostawiam je lekko połączone, co ułatwia późniejsze formowanie knedli) i pozbawiamy pestek. Śliwki oprószamy cynamonem, posypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę (dodatek cukru sprawi, że śliwki będą delikatniejsze i smaczniejsze po ugotowaniu).

Knedle ze śliwkami i cynamonem

KROK 2. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, zmielone ziemniaki i ser, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i podsypując delikatnie mąką formujemy dwa rulony, które dzielimy na równe mniejsze porcje.

Knedle ze śliwkami i cynamonem
KROK 3. Z każdej porcji formujemy kulę, którą delikatnie rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, pokrywamy ją ciastem, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.

KROK 4. Uformowane knedelki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

WSKAZÓWKI

>> Na knedle najlepsze są ziemniaki mączyste, które odznaczają się wyższą zawartością skrobi.

>> Im mniej mąki dodacie do ciasta, tym knedle będą delikatniejsze.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam śliwki i cynamon. To musi być smakowite połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany! Jak one obłędnie wyglądają! Uwierzysz że nigdy nie jadłam ani nie robiłam knedli ze śliwkami? U mnie w domu rodziców się ich nie robiło,a teraz ja nie robię bo moje córki nie lubią tak przygotowanego twarogu. Kiedyś zrobiłam leniwe kluski, to zjadły po jednej sztuce i tyle. Ale może kiedyś dla samej siebie zrobię? Naprawdę wyglądają bardzo smakowicie!
    Udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Jak nie podchodzą im leniwe, to można zrobić knedle z samych zmienników:
      https://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2022/09/knedle-ze-sliwkami.html
      Też są pycha :) Sama nawet częściej robię te ziemniaczane, bo ciasto się lepiej formuje. Te z serem trzeba trochę popieścić, ale ciasto wychodzi delikatniejsze.
      Dziękuję i również życzę miłego tygodnia! 🤗🧡

      Usuń
  3. Jesienny klasyk, zawsze pyszny... I fajne są zdjęcia tych etapów przygotowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale! U nas też ostatnio śliwki w kuchni rządzą, zrobiliśmy podobny obiad - ale w wersji dla leniwych, czyli kopytka ze śliwkami;)
    Pozdrawiam, dobrego nowego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie pysznie. Uwielbiam leniwe! 😍
      Dziękuję i również życzę dobrego tygodnia! 🤗🧡

      Usuń