2025-08-24

Pesto z bazylii i pistacji

Pesto to wszechstronny dodatek do makaronów, sałatek, ryb oraz mięs. Świetnie sprawdzi się także jako dip do pieczonych lub surowych warzyw oraz smarowidło do pieczywa, któremu nada wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z bazylii oraz pistacji. Uwielbiam to połączenie. Wystarczy jego mały dodatek, aby potrawy zyskały niesamowitej głębi smaku oraz cudownego aromatu. 

Pesto z bazylii i pistacji
Potrzebne składniki

- 80 g listków bazylii
- 50 g łuskanych pistacji (bez soli)
- 50 g pazmezanu
- 1 duży ząbek czosnku
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- około 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie
KROK 1. Pistacje lekko prażymy na suchej patelni (do momentu aż zaczną wydzielać piękny aromat i delikatnie się przyrumienią), a następnie studzimy i rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze.  

KROK 2. Do rozdrobnionych pistacji dodajemy listki bazylii, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie (miksując na małych obrotach) dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pesto z bazylii i pistacji
Pesto możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. 

Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz