2025-10-06

Pesto z bazylii i pistacji

Pesto to wszechstronny dodatek do makaronów, sałatek, ryb oraz mięs. Świetnie sprawdzi się także jako dip do pieczonych lub surowych warzyw oraz smarowidło do pieczywa, któremu nada wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z bazylii oraz pistacji. Uwielbiam to połączenie. Wystarczy jego mały dodatek, aby potrawy zyskały niesamowitej głębi smaku oraz cudownego aromatu. 

Pesto z bazylii i pistacji
Potrzebne składniki

- 80 g listków bazylii
- 50 g łuskanych pistacji (bez soli)
- 50 g pazmezanu
- 1 duży ząbek czosnku
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- około 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie
KROK 1. Pistacje lekko prażymy na suchej patelni (do momentu aż zaczną wydzielać piękny aromat i delikatnie się przyrumienią), a następnie studzimy i rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze.  

KROK 2. Do rozdrobnionych pistacji dodajemy listki bazylii, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie (miksując na małych obrotach) dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pesto z bazylii i pistacji
Pesto możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. 

Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. 

26 komentarzy:

  1. Nie wiem, czy jadłam kiedyś z pistacjami... We Włoszech no to chyba zawsze były piniole (chociaż nie wiem, czy moje niewyrobione podniebienie potrafiłoby odróżnić :-D). A w domu to przeważnie lecę na słoneczniku, ale to takie troszkię oszukaństwo... No i piękny ten kolorek Twój, może to zależy od zieloności bazylii? Buźki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, klasyczne pesto alla genovese jest z orzeszkami pini. W pesto świetne jest to, że zawsze można wyczarować nowe połączenia wykorzystując rozmaite zioła, orzechy, pestki oraz sery.
      W tym roku bazylia wyrosła mi naprawdę dorodna, a listki były soczyście zielone. Pozdrawiam serdecznie 🤗🧡

      Usuń
  2. Uwielbiam takie pesto! Fajne jest też z suszonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, pesto z suszonych pomidorów pysznie łączy się z makaronami 🥰

      Usuń
  3. Pesto wygląda smakowicie 😋 Uwielbiam pesto w każdym wydaniu 😊 Polecam pesto pietruszkowe z pistacjami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 💚 Ja też uwielbiam pesto w każdym wydaniu. To z pietruszki gości u mnie chyba najczęściej :)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda<3 Polałabym burratę. (pozdrawiam Anita z AZgotuj)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na pewno się przyda! Przyjemnego nowego tygodnia. Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pesto! Też kiedyś robiłam ale Twoje to wersja de lux! Pozdrawiam serdecznie i niezmiennie zapraszam do mnie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe pesto, świetnie smakuje i można doprawić według gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam więc skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam pesto. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę w końcu zrobić pesto ;)
    Zapraszam do mnie na rozdanie z okazji 10 rocznicy bloga! ♥
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe i apetyczne połączenie, zdecydowanie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń