2025-09-09

Zupa z fasolką szparagową

Zupy to prawdziwa moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają mnóstwo energii, są pożywne oraz niezastąpione w zdrowej diecie. Fasolkę szparagową uwielbiam od najmłodszych lat. Można wyczarować z niej proste, ale niesamowicie smaczne dania. Treściwa zupa z fasolką szparagową zawsze przypomina mi kuchnię mojej Babci. Jest pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu.

Zupa z fasolką szparagową

Potrzebne składniki

- 1,5 l bulionu
- 300 g fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mała cebula 
- 1/3 pora 
-  mały pęczek koperku
- 125 ml śmietanki 18%
- 1,5 łyżki masła
- 2 duże szczypty kurkumy 
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Na samym początku przygotowałam intensywny bulion z 1 kilograma podudzi z kurczaka, warzyw korzeniowych i opalonej cebulki. Do gotowania dodałam także ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Bulion możecie przygotować także z innego rodzaju mięsa, a w wersji wege świetnie sprawdzi się intensywny bulion warzywny. Dobrą podstawą zupy będzie także klasyczny niedzielny rosół.

KROK 1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Koperek drobno siekamy, a z fasolki odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy do niej por. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, które smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.

* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.

Zupa z fasolką szparagową
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy 2 duże szczypty kurkumy oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietankę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa z fasolką szparagową

Zupę można podać z kawałkami mięsa pozostałego z bulionu. 

Świetnym dodatkiem będzie także jajko ugotowane na twardo.

WSKAZÓWKI

Jeśli do przygotowania zupy użyjecie zielonej fasolki, to pamiętajcie, że ta może wymagać dłuższego gotowania, zwłaszcza jeśli jest starsza. 

W przypadku fasolki mrożonej najlepiej kierować się instrukcją na opakowaniu. 

Zupa z fasolką szparagową

2 komentarze:

  1. U mnie także dzisiaj była zupa, zasadniczo taka sama, tylko zamiast szparagówki ożywiała ją kalarepa Gigant, którą wciąż mam, bo nie drewnieje i jest bardzo smaczna. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń