Zupy to prawdziwa moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają mnóstwo energii, są pożywne oraz niezastąpione w zdrowej diecie. Fasolkę szparagową uwielbiam od najmłodszych lat. Można wyczarować z niej proste, ale niesamowicie smaczne dania. Treściwa zupa z fasolką szparagową zawsze przypomina mi kuchnię mojej Babci. Jest pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu.
Potrzebne składniki
- 1,5 l bulionu
- 300 g fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mała cebula
- 1/3 pora
- mały pęczek koperku
- 125 ml śmietanki 18%
- 1,5 łyżki masła
- 2 duże szczypty kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Na samym początku przygotowałam intensywny bulion z 1 kilograma podudzi z kurczaka, warzyw korzeniowych i opalonej cebulki. Do gotowania dodałam także ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Bulion możecie przygotować także z innego rodzaju mięsa, a w wersji wege świetnie sprawdzi się intensywny bulion warzywny. Dobrą podstawą zupy będzie także klasyczny niedzielny rosół.
KROK 1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Koperek drobno siekamy, a z fasolki odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy do niej por. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, które smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.
* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy 2 duże szczypty kurkumy oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietankę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę można podać z kawałkami mięsa pozostałego z bulionu.Świetnym dodatkiem będzie także jajko ugotowane na twardo.WSKAZÓWKI
Jeśli do przygotowania zupy użyjecie zielonej fasolki, to pamiętajcie, że ta może wymagać dłuższego gotowania, zwłaszcza jeśli jest starsza.
W przypadku fasolki mrożonej najlepiej kierować się instrukcją na opakowaniu.
Uwielbiamy taką zupę
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńU mnie także dzisiaj była zupa, zasadniczo taka sama, tylko zamiast szparagówki ożywiała ją kalarepa Gigant, którą wciąż mam, bo nie drewnieje i jest bardzo smaczna. Buziaki!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować zupy z kalarepką. Zazwyczaj traktuję ją jako przekąskę lub dodaję do sałatek i surówek :)
UsuńUwielbiam zupy a ta w dodatku wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńZupa w sam raz dla mnie. Uwielbiam wszelkie zupy z warzywami. Są sycące i niezbyt kaloryczne.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Też uwielbiam zupy warzywne 🥰💚
UsuńPysznie wygląda zupka, idealna dla mnie. Chyba się podłączę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńDawno nie było u nas zupy. Zdążyłam zatęsknić. Twoja zupa jak zawsze jest inspiracją 💛 pozdrawiam Anita z AZ gotuj
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Przesyłam uściski 🤗🧡
UsuńFaktycznie zupka jak z babcinego garnuszka...
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało bo to smaki dzieciństwa ale też jedna z ulubionych zup.
Piękna prezentacja!!!
Serdeczności przesyłam 😘❤️
Dziękuję bardzo Kochana! Ja również przesyłam moc serdeczności! 🤗🧡🧡
UsuńPyszna propozycja. Twoje kulinarne inspiracje nigdy nie zawodzą. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗. Bardzo mi miło czytać te słowa 🧡🧡
UsuńDla mnie taka zupa to smak dzieciństwa. Moja mama często ją gotowała w sezonie letnim :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńO tak, też uwielbiam fasolkę szparagową :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńWygląda przepysznie, idealna na letni obiad. Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam 🤗🧡
UsuńTeż uwielbiam fasolkę szparagową, a taka zupa to wspaniały letni obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
🤗🧡🧡🧡
UsuńUwielbiam fasolkę szparagową, z pewnością wypróbuję ten przepis na dniach.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńCiekawy przepis na zupkę jutro będzie na obiad . Napewno pyszna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i również pozdrawaim 🤗🧡
UsuńTakie zupy z fasolką szparagową mają w sobie prawdziwą moc smaku i wspomnień – aż chciałoby się od razu spróbować!
OdpowiedzUsuńTo prawda. Takie proste zupy warzywne zawsze przenoszą w najlepsze smaki dzieciństwa 🥰
Usuń