2025-10-07

Zupa z fasolką szparagową

Zupy to prawdziwa moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają mnóstwo energii, są pożywne oraz niezastąpione w zdrowej diecie. Fasolkę szparagową uwielbiam od najmłodszych lat. Można wyczarować z niej proste, ale niesamowicie smaczne dania. Treściwa zupa z fasolką szparagową zawsze przypomina mi kuchnię mojej Babci. Jest pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu.

Zupa z fasolką szparagową

Potrzebne składniki

- 1,5 l bulionu
- 300 g fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mała cebula 
- 1/3 pora 
-  mały pęczek koperku
- 125 ml śmietanki 18%
- 1,5 łyżki masła
- 2 duże szczypty kurkumy 
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Na samym początku przygotowałam intensywny bulion z 1 kilograma podudzi z kurczaka, warzyw korzeniowych i opalonej cebulki. Do gotowania dodałam także ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Bulion możecie przygotować także z innego rodzaju mięsa, a w wersji wege świetnie sprawdzi się intensywny bulion warzywny. Dobrą podstawą zupy będzie także klasyczny niedzielny rosół.

KROK 1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Koperek drobno siekamy, a z fasolki odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy do niej por. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, które smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.

* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.

Zupa z fasolką szparagową
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy 2 duże szczypty kurkumy oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietankę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa z fasolką szparagową

Zupę można podać z kawałkami mięsa pozostałego z bulionu. 

Świetnym dodatkiem będzie także jajko ugotowane na twardo.

WSKAZÓWKI

Jeśli do przygotowania zupy użyjecie zielonej fasolki, to pamiętajcie, że ta może wymagać dłuższego gotowania, zwłaszcza jeśli jest starsza. 

W przypadku fasolki mrożonej najlepiej kierować się instrukcją na opakowaniu. 

Zupa z fasolką szparagową

30 komentarzy:

  1. U mnie także dzisiaj była zupa, zasadniczo taka sama, tylko zamiast szparagówki ożywiała ją kalarepa Gigant, którą wciąż mam, bo nie drewnieje i jest bardzo smaczna. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę koniecznie spróbować zupy z kalarepką. Zazwyczaj traktuję ją jako przekąskę lub dodaję do sałatek i surówek :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy a ta w dodatku wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa w sam raz dla mnie. Uwielbiam wszelkie zupy z warzywami. Są sycące i niezbyt kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda zupka, idealna dla mnie. Chyba się podłączę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie było u nas zupy. Zdążyłam zatęsknić. Twoja zupa jak zawsze jest inspiracją 💛 pozdrawiam Anita z AZ gotuj

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie zupka jak z babcinego garnuszka...
    Aż mi zapachniało bo to smaki dzieciństwa ale też jedna z ulubionych zup.
    Piękna prezentacja!!!
    Serdeczności przesyłam 😘❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! Ja również przesyłam moc serdeczności! 🤗🧡🧡

      Usuń
  7. Pyszna propozycja. Twoje kulinarne inspiracje nigdy nie zawodzą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🤗. Bardzo mi miło czytać te słowa 🧡🧡

      Usuń
  8. Dla mnie taka zupa to smak dzieciństwa. Moja mama często ją gotowała w sezonie letnim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, też uwielbiam fasolkę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, idealna na letni obiad. Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też uwielbiam fasolkę szparagową, a taka zupa to wspaniały letni obiad.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam fasolkę szparagową, z pewnością wypróbuję ten przepis na dniach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis na zupkę jutro będzie na obiad . Napewno pyszna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie zupy z fasolką szparagową mają w sobie prawdziwą moc smaku i wspomnień – aż chciałoby się od razu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Takie proste zupy warzywne zawsze przenoszą w najlepsze smaki dzieciństwa 🥰

      Usuń