Zupy to prawdziwa moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają mnóstwo energii, są pożywne oraz niezastąpione w zdrowej diecie. Fasolkę szparagową uwielbiam od najmłodszych lat. Można wyczarować z niej proste, ale niesamowicie smaczne dania. Treściwa zupa z fasolką szparagową zawsze przypomina mi kuchnię mojej Babci. Jest pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu.
Potrzebne składniki
- 1,5 l bulionu
- 300 g fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mała cebula
- 1/3 pora
- mały pęczek koperku
- 125 ml śmietanki 18%
- 1,5 łyżki masła
- 2 duże szczypty kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Na samym początku przygotowałam intensywny bulion z 1 kilograma podudzi z kurczaka, warzyw korzeniowych i opalonej cebulki. Do gotowania dodałam także ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Bulion możecie przygotować także z innego rodzaju mięsa, a w wersji wege świetnie sprawdzi się intensywny bulion warzywny. Dobrą podstawą zupy będzie także klasyczny niedzielny rosół.
KROK 1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Koperek drobno siekamy, a z fasolki odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy do niej por. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, które smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.
* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy 2 duże szczypty kurkumy oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietankę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę można podać z kawałkami mięsa pozostałego z bulionu.Świetnym dodatkiem będzie także jajko ugotowane na twardo.WSKAZÓWKI
Jeśli do przygotowania zupy użyjecie zielonej fasolki, to pamiętajcie, że ta może wymagać dłuższego gotowania, zwłaszcza jeśli jest starsza.
W przypadku fasolki mrożonej najlepiej kierować się instrukcją na opakowaniu.
Uwielbiamy taką zupę
OdpowiedzUsuńU mnie także dzisiaj była zupa, zasadniczo taka sama, tylko zamiast szparagówki ożywiała ją kalarepa Gigant, którą wciąż mam, bo nie drewnieje i jest bardzo smaczna. Buziaki!
OdpowiedzUsuń