2025-10-02

Paprykowe risotto z burratą

Risotto to jedno z moich ulubionych dań. Cenię je za kremową konsystencję oraz to, że każdym razem można wyczarować zupełnie nowe połączenia. Dzisiaj zapraszam Was na intensywnie paprykowe risotto z dodatkiem świeżych oraz mielonych papryk. Całość zachwyca kremowością, którą podkreśla śmietanka oraz delikatny ser burrata. To jedno z tych połączeń, które oczarowało moje kubki smakowe.

Paprykowe risotto z burratą
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 700 ml bulionu
- 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- 3 łyżki startego parmezanu
- kilka łyżek delikatnej oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- ser buratta
- rukola

Przygotowanie
KROK 1. Szalotki drobno kroimy i szklimy je na rozgrzanej oliwie. Następie dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Ryż podlewamy odrobiną bulionu, a gdy go wchłonie, dolewamy stopniowo kolejne porcje bulionu. Po wlaniu pierwszej porcji dodajemy także mielone papryki. Risotto gotujemy na małym ogniu pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. W międzyczasie na drugiej patelni smażymy na oliwie pokrojone w paski papryki. Smażymy je do momentu, aż delikatnie zmiękną.

KROK 3. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion, dolewamy do niego śmietankę oraz dodajemy podsmażone papryki i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez chwilę, do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty. Gotowe risotto podajemy z burratą oraz liśćmi rukoli.
Paprykowe risotto z burratą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz