2025-10-13

Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem, które są wypieczone na zewnątrz oraz mięciutkie w środku. W okresie jesienno - zimowym ciasteczka będą świetną przekąską, która wzmocni odporność oraz dostarczy cennych wartości odżywczych. Płatki owsiane to bogate źródło wielu witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Mają działanie przeciwzapalne oraz immunostymulujące. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę jelit oraz są świetnym prebiotykiem. 

Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem
Potrzebne składniki

- 130 g płatków owsianych błyskawicznych
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 70 g mąki
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 100 g masła
- 5 łyżek miodu 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie
KROK 1. Masło i miód podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia, dodajemy cynamon, a następnie studzimy.

KROK 2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy jajko, ostudzone masło z miodem oraz starte na grubych oczkach jabłko i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut, aby płatki delikatnie zmiękły.

KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy, formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (masę możecie nakładać także za pomocą łyżki). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut.
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

 Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną.

Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.

Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

PŁATKI OWSNIANE JAKO ŻYWNOSĆ FUNKCJONALNA
Warto włączyć do diety produkty owsiane, które stanowią żywność funkcjonalną, która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, wpływają na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmieszają ryzyko chorób. Włączenie produktów owsianych do diety poprawia metabolizm, na długo daje uczucie sytości, a także zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %. Jeść tylko na zdrowie! :) 

4 komentarze:

  1. Piękne są te ciasteczka! Na pewno wykorzystam przepis, bo ciasteczka owsiane bardzo lubimy:)
    Jestem ciekawa smaku, bo jabłko na pewno zrobi smak:)
    Kiedyś nie przepadałam za owsianka, którą zajadali się babcia i tata.Raczej było to zjedzenie żeby mamie nie bylo przykro. Dorosłam do owsianki:) i teraz bardzo ją lubię i różności z płatków owsianych też:)
    Dzięki Kasiu za ten przepis😘
    Serdeczności przesyłam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dorosłam do owsianki. Kiedyś też kręciłam nosem. Teraz doceniłam właściwości płatków owsianych 🧡.
      Polecam gorąco! :) Jabłko nadaje im delikatności i sprawia, że po upieczeniu są mięciutkie i wilgotne, a w połączeniu z cynamonem tworzą idealną jesienną przekąskę :)
      Dziękuję. Przesyłam uściski 🤗🧡🧡

      Usuń
  2. Chętnie zrobię takie ciasteczka, zwłaszcza że są z pewnością pożywne i przydadzą się do kawy :)

    OdpowiedzUsuń