Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem, które są wypieczone na zewnątrz oraz mięciutkie w środku. W okresie jesienno - zimowym ciasteczka będą świetną przekąską, która wzmocni odporność oraz dostarczy cennych wartości odżywczych. Płatki owsiane to bogate źródło wielu witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Mają działanie przeciwzapalne oraz immunostymulujące. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę jelit oraz są świetnym prebiotykiem.
Potrzebne składniki
- 130 g płatków owsianych błyskawicznych
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 70 g mąki
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 100 g masła
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
KROK 1. Masło i miód podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia, dodajemy cynamon, a następnie studzimy.KROK 2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy jajko, ostudzone masło z miodem oraz starte na grubych oczkach jabłko i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut, aby płatki delikatnie zmiękły.KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy, formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (masę możecie nakładać także za pomocą łyżki). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut.
Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną.
Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.
PŁATKI OWSNIANE JAKO ŻYWNOSĆ FUNKCJONALNA
Warto włączyć do diety produkty owsiane, które stanowią żywność funkcjonalną, która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, wpływają na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmieszają ryzyko chorób. Włączenie produktów owsianych do diety poprawia metabolizm, na długo daje uczucie sytości, a także zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %. Jeść tylko na zdrowie! :)
Piękne są te ciasteczka! Na pewno wykorzystam przepis, bo ciasteczka owsiane bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku, bo jabłko na pewno zrobi smak:)
Kiedyś nie przepadałam za owsianka, którą zajadali się babcia i tata.Raczej było to zjedzenie żeby mamie nie bylo przykro. Dorosłam do owsianki:) i teraz bardzo ją lubię i różności z płatków owsianych też:)
Dzięki Kasiu za ten przepis😘
Serdeczności przesyłam 🤗🧡
Ja też dorosłam do owsianki. Kiedyś też kręciłam nosem. Teraz doceniłam właściwości płatków owsianych 🧡.
UsuńPolecam gorąco! :) Jabłko nadaje im delikatności i sprawia, że po upieczeniu są mięciutkie i wilgotne, a w połączeniu z cynamonem tworzą idealną jesienną przekąskę :)
Dziękuję. Przesyłam uściski 🤗🧡🧡
Chętnie zrobię takie ciasteczka, zwłaszcza że są z pewnością pożywne i przydadzą się do kawy :)
OdpowiedzUsuńO tak, są bardzo pożywne. Gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńRobiłam kiedyś bardzo podobne ciasteczka, tylko dodawałam do środka jeszcze rodzynki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ciasteczka, tylko że z rodzynkami :)
OdpowiedzUsuńBakalie są świetnym dodatkiem do ciasteczek owsianych.
UsuńJa bardzo lubię dodawać do nich suszoną żurawinę :)
Pysznie wyglądają! Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńWspaniałe ciasteczka na jesienne dni. One i herbata i jest wspaniale:)
OdpowiedzUsuńO tak! Duet idealny 🧡🧡
UsuńPięknie się prezentują. Uwielbiam wszystko co owsiane, te ciasteczka zapowiadają się pysznie, takie jakby szarlotkowe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗. Dokładnie tak, są jakby szarlotkowe :))
UsuńOoooo this looks really good!
OdpowiedzUsuńThank You! 🤗🧡
UsuńJakie apetyczne, pochrupałabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńA widzisz Kasiu, nasze ciastka owsiane zawsze są twarde, a teraz spróbujemy z jabłkiem. Do owsianki nie dorosłam, być może dlatego, że mnie w dzieciństwie jej nie dawano. U nas królował grysik z sokiem, którego nadal nie jadam :-( Pewnie z powodu mleka, którego nie lubiłam, a nikt wtedy się nie zastanawiał, czy dziecko ma czy nie ma tolerancji na laktozę... W każdym razie zdrowe ciasteczko zawsze na propsie (jak mówi moja H&C). Buziaki!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Te z płatków błyskawicznych są miękkie, a jabłko oraz rozpuszczone masło i miód też robią robotę. Żeby uzyskać wyjątkowo mięciutkie ciasteczka, można też zmielić płatki górskie na "piasek" :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam 🤗🧡
Nie miałam pojęcia, że ciasteczka mogą spełniać tyle funkcji! Jedzmy więc na zdrowie.😉Dobrego nowego tygodnia, pozdrawiam. 🤗🫶
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane to prawdziwe superfood 💚. Dziękuję i wzajemnie! Dobrego tygodnia! 🤗🧡
UsuńTe ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem to idealny pomysł na jesienno-zimową przekąskę – rozgrzewające, aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Cudownie, że oprócz smaku oferują też korzyści dla odporności i układu pokarmowego dzięki błonnikowi i prebiotycznym właściwościom płatków owsianych.
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡🧡
UsuńPyszne i zdrowe! Świetne!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńCudownie się prezentują! Już sam ich widok sprawia, że ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
Usuńuwielbiam ciasteczka owsiane a przekonalam sie do nich stosunkowo pózno, kupujac duze pudlo takich ciasteczek w sklepie znanego szwedzkiego koncernu meblowego :)
OdpowiedzUsuńW miedzyczasie naleza one do czolówki naszych ulubionych ciasteczek, Twoje mnie zachwycily wygladem, bo co do smaku nie mam zadnych watpliwosci :))
Nowoscia jest dla mnie dodanie wiórków kokosowych do ciasteczek z jablkiem, musze to wkrótce wypróbowac... a moze nawet jeszcze dzisiaj ? :))
Polecam gorąco! Uwielbiam wszystko co kokosowe, a wiórki do ciasteczek owsianych dodaję prawie za każdym razem. Nadają im jeszcze lepszego aromatu i smaku. A ciacha z jabłkiem i cynamonem wychodzą mięciutkie i jakby "szarlotkowe" :) Z dodatkiem tartej gruszki też wychodzą pyszne i aromatyczne :)
UsuńNo proszę jakie ciekawe połączenie smaków, chyba jeszcze jabłka nie dodawałam do ciastek owsianych. Super pomysł,w końcu to kolejna porcja błonnika. Ja do owsianki prawie dorosłam, pewnie zastanawiasz się dlaczego prawie.... otóż robię ją na wodzie a nie mleku bo nie znoszę smaku i zapachu gorącego mleka...
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu Kasiu 😀
My pijamy mleko hektolitrami 🙈. Uwielbiamy też mleczne kawy i mleka idzie u nas sporo, ale wybieramy to lżejsze i bez laktozy. Zwykłe mleko już mi tak nie smakuje i powoduje też "niechciane" dolegliwości. Mleko bez laktozy jest słodsze i naprawdę lepsze w smaku i nawet po podgrzaniu ma dla mnie inny aromat. Może spróbuj z tym bez laktozy albo roślinnym? Mimo wszystko ważne, że płatki owsiane są obecne w Twojej diecie. Te na wodzie są lżejsze i też mega zdrowe 💚.
UsuńCoś dla mnie!
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńPodoba mi się, że oprócz przepisu podkreślasz właściwości zdrowotne płatków owsianych – to sprawia, że ciasteczka nie tylko kuszą smakiem, ale i pokazują, że mogą wspierać odporność i zdrowie w sezonie jesienno-zimowym.
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡🧡
UsuńKolejny przepis do przetestowania. Dziękuję
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńDawno nie robiłam ciasteczek owsianych, aż poczułam chęć :)
OdpowiedzUsuńInspiruję! 🤗🧡
UsuńDziękuję za ten przepis. Na pewno spróbuję je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńŚwietny przepis :) Idealne ciasteczka do kawy albo na drugie śniadanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńCiasteczka wyszły pyszne. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały 🤗🧡🧡
Usuń