Pesto to wszechstronny dodatek do makaronów, sałatek, ryb oraz mięs. Świetnie sprawdzi się także jako dip do pieczonych lub surowych warzyw oraz smarowidło do pieczywa, któremu nada wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z bazylii oraz pistacji. Uwielbiam to połączenie. Wystarczy jego mały dodatek, aby potrawy zyskały niesamowitej głębi smaku oraz cudownego aromatu.
- 50 g pazmezanu
- 1 duży ząbek czosnku
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- około 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
KROK 1. Pistacje lekko prażymy na suchej patelni (do momentu aż zaczną wydzielać piękny aromat i delikatnie się przyrumienią), a następnie studzimy i rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze.KROK 2. Do rozdrobnionych pistacji dodajemy listki bazylii, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie (miksując na małych obrotach) dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Nie wiem, czy jadłam kiedyś z pistacjami... We Włoszech no to chyba zawsze były piniole (chociaż nie wiem, czy moje niewyrobione podniebienie potrafiłoby odróżnić :-D). A w domu to przeważnie lecę na słoneczniku, ale to takie troszkię oszukaństwo... No i piękny ten kolorek Twój, może to zależy od zieloności bazylii? Buźki :-)
OdpowiedzUsuńTak, klasyczne pesto alla genovese jest z orzeszkami pini. W pesto świetne jest to, że zawsze można wyczarować nowe połączenia wykorzystując rozmaite zioła, orzechy, pestki oraz sery.
UsuńW tym roku bazylia wyrosła mi naprawdę dorodna, a listki były soczyście zielone. Pozdrawiam serdecznie 🤗🧡
Uwielbiam takie pesto! Fajne jest też z suszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńO tak, pesto z suszonych pomidorów pysznie łączy się z makaronami 🥰
UsuńPesto wygląda smakowicie 😋 Uwielbiam pesto w każdym wydaniu 😊 Polecam pesto pietruszkowe z pistacjami.
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚 Ja też uwielbiam pesto w każdym wydaniu. To z pietruszki gości u mnie chyba najczęściej :)
UsuńPysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗💚
UsuńPysznie wygląda<3 Polałabym burratę. (pozdrawiam Anita z AZgotuj)
OdpowiedzUsuńIdealny duet 💚💚
UsuńPrzepis na pewno się przyda! Przyjemnego nowego tygodnia. Pozdrawiam 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡. Dobrego tygodnia! 🤗
UsuńUwielbiam pesto! Też kiedyś robiłam ale Twoje to wersja de lux! Pozdrawiam serdecznie i niezmiennie zapraszam do mnie ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawaim 🤗🧡
UsuńUwielbiam domowe pesto, świetnie smakuje i można doprawić według gustu :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 💚
UsuńUwielbiam więc skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗💚
UsuńNigdy nie robiłam pesto. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńMuszę w końcu zrobić pesto ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na rozdanie z okazji 10 rocznicy bloga! ♥
Angelika
Koniecznie! 😁💚💚
UsuńBardzo ciekawe i apetyczne połączenie, zdecydowanie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Polecam gorąco! 🤗🧡
UsuńPistacje są zawsze na propsie :)
OdpowiedzUsuńO tak! 🤗🧡
Usuń