2018-08-30

Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Dzień dobry! :) Takie śniadania lubię najbardziej. Cieszą nie tylko oko, ale również podniebienie oraz przenoszą w najmilsze smaki dzieciństwa... Po takim posiłku mamy też energię na cały dzień. Dzisiaj zapraszam Was na delikatne i puszyste naleśniki na kefirze, wypełnione waniliowo - serowym farszem. Całość dopieszcza słodki mus truskawkowy. Gorąco polecam! :D
Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

2018-08-27

Risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Kocham kuchnię włoską, a risotto to jedno z dań, które cenię najbardziej. Uwielbiam je za konsystencję i wyrazistość każdego ziarenka ryżu, któremu podczas przygotowania należy okazać więcej "czułości". Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)

2018-08-23

Leczo z drobiową kiełbasą

Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa. To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych. Dzisiaj zapraszam na prosty i szybki przepis na to klasyczne danie :)
Leczo z drobiową kiełbasą

2018-08-15

Pikantne kotlety z jajkiem przepiórczym

Przepis na pikantne kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są pyszne, bardzo aromatyczne oraz soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także sporą ilość aminokwasów i mikroelementów. Jajka przepiórki nie uczulają, zawierają mniej tłuszczu i są o wiele zdrowsze od kurzych jaj. 
Kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym

2018-08-10

Moja podróż przez Morawy

Witajcie Kochani po małej przerwie! W tym roku ponownie postanowiłam odwiedzić Czechy, ale tym razem wybrałam się na Morawy - piękną krainę we wschodniej części tego kraju. W ubiegłym roku zachwyciła mnie Praga, jej klimat, cudowni ludzie i przepiękna architektura, dlatego zdecydowałam się powrócić do kraju naszych sąsiadów i poznać go jeszcze bardziej. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym jak było, co warto zobaczyć, a także gdzie smacznie zjeść podczas pobytu na Morawach. Zapraszam Was do obejrzenia mojej fotorelacji oraz poznania kilku ciekawostek o tym malowniczym regionie.