Knedle ze śliwkami zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, do których uwielbiam powracać w sezonie śliwkowym. Tym razem przygotowałam delikatne i mięciutkie ciasto z ziemniaków oraz białego sera, a w środku umieściłam oprószone cynamonem śliwki węgierki. To proste połączenie, ale potrafi dać wiele radości kubkom smakowym.
2025-10-04
Knedle ze śliwkami i cynamonem
2025-09-29
Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym
Sandacz to delikatna ryba, która odznacza się maślanym, lekko słodkawym smakiem. Ma białe i soczyste mięso, a jego subtelny charakter sprawia, że idealnie komponuje się z sosami na bazie śmietanki. Kupiłam filety z dość malutkich rybek, dlatego postanowiłam obtoczyć je lekką panierką i przygotować w łagodnym sosie z zielonym groszkiem. Efekt zauroczył nasze kubki smakowe, a delikatny i niedominujący sos pozwalał cieszyć się wyjątkowym smakiem ryby.
2025-09-23
Wieża telewizyjna Žižkov w Pradze
W Pradze zakochałam się już wiele lat temu i zawsze chętnie tam wracam. To naprawdę magiczne miasto, które zachwyca na każdym kroku. Jeśli śledzicie mojego bloga, to możecie zauważyć, że często odwiedzam Czechy. Właśnie wróciłam z Pragi i tym razem chciałabym Wam opowiedzieć o słynnej wieży telewizyjnej Žižkov oraz twórczości czeskiego rzeźbiarza Davida Černego.
2025-09-02
Makaron z pomidorami i pstrągiem
Ryby bardzo często goszczą na moim stole, a makarony uwielbiam w rozmaitych kombinacjach. Dziś zapraszam na połączenie makaronu tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi oraz kawałkami pstrąga tęczowego. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie po pracy. W kilka chwil możecie stworzyć smaczne, aromatyczne i bardzo sycące danie.
2025-09-01
Dorsz w panierce curry
Bardzo lubię polędwicę z dorsza i najczęściej przyrządzam ją sute. Dziś postanowiłam przygotować prostą i aromatyczną panierkę, która okazała się idealnym dopełnieniem delikatnej ryby. Czasami mały dodatek potrafi całkowicie odmienić proste dania. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie idealnie soczysty w środku i nie rozpadnie się na patelni podczas smażenia.
2025-08-29
Ryba po węgiersku
Przepis na pyszne i pożywne danie z rybą w roli głównej, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Soczyste i delikatne kawałki ryby idealnie komponują się z aromatycznym sosem z warzywami. Do przygotowania dania wykorzystałam pstrąga tęczowego, a świetnie sprawdzi się także zwykły pstrąg, dorsz, okoń czy łosoś. Danie możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Dobrym uzupełnieniem dania będą ziemniaki, kasza, ryż lub świeże pieczywo.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)