Ryby bardzo często goszczą na moim stole, a makarony uwielbiam w rozmaitych kombinacjach. Dziś zapraszam na połączenie makaronu tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi oraz kawałkami pstrąga tęczowego. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie po pracy. W kilka chwil możecie stworzyć smaczne, aromatyczne i bardzo sycące danie.
Potrzebne składniki
(na 3 porcje)
- 250 g makaronu tagliatelle
- 400 g pstrąga tęczowego
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml śmietanki 18 %
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
KROK 1. Pstrąga pozbawiamy skóry i ości, a następnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę z obu stron oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek. Usmażoną rybę układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i dzielimy ją na mniejsze kawałki.KROK 2. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy czosnek, a po chwili pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy je do momentu aż delikatnie zmiękną i puszczą soki. Do pomidorów dodajemy łyżeczkę cukru kokosowego (możecie użyć też zwykłego), sól, pieprz i mielone papryki. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy wszystko do momentu odpowiedniego zredukowania i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ryby i dusimy wszystko jeszcze około 2 minut.KROK 3. W trakcie przygotowania sosu gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnie z sosem i rybą. Całość bardzo delikatnie mieszamy i gotowe! Danie możemy posypać dodatkową porcją pietruszki oraz płatkami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz