2025-09-02

Makaron z pomidorami i pstrągiem

Ryby bardzo często goszczą na moim stole, a makarony uwielbiam w rozmaitych kombinacjach. Dziś zapraszam na połączenie makaronu tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi oraz kawałkami pstrąga tęczowego. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie po pracy. W kilka chwil możecie stworzyć smaczne, aromatyczne i bardzo sycące danie.

Makaron z pomidorami i pstrągiem
Potrzebne składniki
(na 3 porcje)

- 250 g makaronu tagliatelle
- 400 g pstrąga tęczowego
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml śmietanki 18 %
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Przygotowanie 
KROK 1. Pstrąga pozbawiamy skóry i ości, a następnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę z obu stron oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek. Usmażoną rybę układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i dzielimy ją na mniejsze kawałki.

KROK 2. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy czosnek, a po chwili pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy je do momentu aż delikatnie zmiękną i puszczą soki. Do pomidorów dodajemy łyżeczkę cukru kokosowego (możecie użyć też zwykłego), sól, pieprz i mielone papryki. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy wszystko do momentu odpowiedniego zredukowania i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ryby i dusimy wszystko jeszcze około 2 minut.

KROK 3. W trakcie przygotowania sosu gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnie z sosem i rybą. Całość bardzo delikatnie mieszamy i gotowe! Danie możemy posypać dodatkową porcją pietruszki oraz płatkami parmezanu.

Makaron z pomidorami i pstrągiem

16 komentarzy:

  1. Cieszę się, że spotykam ryby w całkiem innej odsłonie. Są bardzo zdrowe i warto je jeść częściej.
    Serdecznie pozdrawiam Kasiu.🤗🫶

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny, cudowny przepis! Jestem wielką fanką makaronu, uwielbiam go podawanego z różnymi dodatkami i sosami. Bardzo lubię też rybę dlatego twoja wersja brzmi dla mnie naprawdę smakowicie. Sądzę że to połączenie smaków jest obłędne. Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Bardzo smakowało nam to połączenie. Mimo, że główną rolę gra tu ryba, to nie jest dominująca w daniu. Sos pomidorowy przygotowany ze świeżych pomidorów i śmietanki świetnie równoważy wszystkie smaki :)

      Usuń
  3. Jadłam kiedyś makaron z łososiem i bardzo mi smakował. Pstrąga bardzo lubię, więc wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! 🤗 Makarony z dodatkiem ryb są pyszne i pożywne 🧡

      Usuń
  4. Chyba nigdy nie podawałam makaronu z rybą w ten sposób. Popełniłam w życiu jakąś zapiekankę, ratującą resztki, ale ani się to nie umywało do tego pysznego dania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗🧡 Ryby świetnie łączą się z makaronami. Nawet z resztek można wyczarować naprawdę pyszne połączenia. Uwielbiam taką kuchnię zero waste 💚

      Usuń
  5. Tagliatelle z pstrągiem i pomidorkami koktajlowymi to idealne danie na szybki, ale wyjątkowy obiad — proste w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie i pełne smaku. Świetny pomysł dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z domowej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pięknie opisała Pani to połączenie! Dziękuję bardzo 🧡🧡

      Usuń
  6. Danie bardzo apetyczne a na dodatek z ulubionym makaronem i sosem i świetnie wkomponowaną rybą!
    Zrobiliśmy trochę sosu do słoiczków, bo teraz pomidory, papryka i większość warzyw ma dobrą cenę
    a przede wszystkim są naprawdę świeże. Zimą będzie jak znalazł:)
    Pozdrawiam cieplutko i ściskam mocno 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡.
      Takie domowe przetwory to prawdziwe skarby na zimę. Ubolewam, że nie mam piwnicy (kosztem garażu podziemnego) i nie mam gdzie trzymać przetworów. W mieszkaniu niestety jest zbyt ciepło...
      Mam to szczęście, że Rodzice zawsze dzielą się ze mną swoimi wyrobami, a domowy sos pomidorowy uwielbiam 🥰.
      Pozdrawiam ciepło i ślę uściski! 🤗🧡🧡

      Usuń
  7. Nietuzinkowe dla mnie połączenie . Aż skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń