Lubię zaczynać dzień prostym, zdrowym i pożywnym śniadaniem, które mogę przygotować w kilka chwil. Posiłki pełne kolorów wnoszą uśmiech oraz energię w pochmurne, jesienne dni. Porcja świeżych owoców, musli, jogurtu naturalnego oraz miodu gryczanego to moc łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, a także pomoc w wzmacnianiu naszego układu odpornościowego. Wystarczy chwila i mamy piękne śniadanie, które możemy przygotować także w słoiczku i zabrać do pracy.
2021-10-07
Jogurt z owocami, musli i miodem
2021-10-05
Makaron z groszkiem cukrowym i pomidorami
Pyszne, kolorowe i pożywne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Połączenie makaronu z algami morskimi, słodkiego groszku cukrowego, suszonych pomidorów oraz pikantnych kawałków kurczaka, dostarczy nam prawdziwej gry smaków i aromatów. Danie możemy przygotować także w wersji wege.
2021-09-30
Ciasteczka Brownie
Ciasteczkowa wersja jednego z najpyszniejszych ciast na świecie, która rozpieści podniebienia wszystkich smakoszy czekolady i zabierze do czekoladowego nieba. Ciasteczka są pyszne, mięciutkie w środku i bardzo mocno czekoladowe. Na zewnątrz otula je delikatnie chrupiąca skórka.
2021-09-27
Frytki z batatów
Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów oraz luteiny, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Frytki z batatów mają delikatny, słodki smak, a dodatek wędzonej papryki sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
2021-09-17
Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią
Pyszne, kremowe risotto z aromatycznym kurczakiem i pieczoną dynią Hokkaido oraz korzenną nutką szafranu. To idealne zestawienie na pukającą już do drzwi jesień. Dynia nadaje daniu piękny, pomarańczowy kolor oraz niesie moc witamin (A, E, C, PP, K i B), składników mineralnych (żelaza, magnezu, wapnia, potasu) oraz błonnika pokarmowego. Do tego jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jej miąższ po upieczeniu jest delikatny, ma lekko słodki i orzechowy smak. Trwa sezon na dynię, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw.
2021-09-10
Ciastka gryczano - kokosowe
Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych tj. magnez, żelazo, wapń czy miedź. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy oraz witaminy m.in. E, PP oraz te z grypy B. Płatki gryczane są cennym źródłem białka, które jest łatwiej przyswajalne niż białko pozyskiwane z innych zbóż. Wyróżnia je wyjątkowy profil aminokwasów. Zawierają leucynę oraz lizynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki dodatkowi cukru kokosowego znajdziemy w nich także inulinę - polisacharyd, który może spowalniać absorbcję glukozy. Cukier kokosowy nadaje im także lekko karmelowego smaku.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)