2021-09-27

Frytki z batatów

Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów oraz luteiny, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Frytki z batatów mają delikatny, słodki smak, a dodatek wędzonej papryki sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu. 
frytki z batatów
Przygotowanie

- 2 małe bataty
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. 
frytki z batatów

Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

frytki z batatów

10 komentarzy:

  1. Kilka razy zabierałam się do zrobienia tych frytek, ale jakoś do tego nie doszło. A przecież tak zacgęcająco wyglądają:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, bo frytki z batatów są pyszne - naprawdę można się w nich zakochać.
      Do tego są zdrowe i przygotowuje się je błyskawicznie.
      Uwielbiam je z sosem czosnkowym <3

      Usuń
  2. Robiłam raz i były przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam frytki z batatów <3

    OdpowiedzUsuń
  4. So yum! I would love to try this!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń