10 września 2021

Ciastka gryczano - kokosowe

Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych tj. magnez, żelazo, wapń czy miedź. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy oraz witaminy m.in. E, PP oraz te z grypy B. Płatki gryczane są cennym źródłem białka, które jest łatwiej przyswajalne niż białko pozyskiwane z innych zbóż. Wyróżnia je wyjątkowy profil aminokwasów. Zawierają leucynę oraz lizynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki dodatkowi cukru kokosowego znajdziemy w nich także inulinę - polisacharyd, który może spowalniać absorbcję glukozy. Cukier kokosowy nadaje im także lekko karmelowego smaku. 
Ciastka gryczano - kokosowe
Potrzebne składniki

- 170 g płatków gryczanych
- 100 g mąki gryczanej
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 7 łyżek cukru kokosowego Bio
- 80 g oleju kokosowego
- 6 łyżek napoju kokosowego np. Alpro
- 2 jajka
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
lub sody oczyszczonej
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek napoju kokosowego (możemy użyć także płynnego mleczka kokosowego), jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy. 
KROK 2. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.
Ciastka gryczano - kokosowe

Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności.

Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia. Idealne do chrupania w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao.
Ciastka gryczano - kokosowe

20 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają te ciacha ! Pewnie będę musiała mąkę zmienić, ale spróbuję zrobić takie moim córuś do szkoły na kolejny tydzień nauki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! :) To wersja bezglutenowa, a z mąką pszenną lub orkiszową będą bardziej puszyste i miękkie :D

      Usuń
  2. Thank you for this gluten-free recipe! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasta i bardzo zdrowe, dodające energii :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy na tego typu zdrowe ciasteczka lubię najbardziej :) Już go sobie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, zdrowo i można zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja i brzmia baardzo apetycznie ;D przepis zapisuje! pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja do kawy i herbaty:). Warto spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne te ciacha, na jednym bym nie skończyła :-) A mój synek jakby się dorwał, to by zostały same okruszki.

    OdpowiedzUsuń