8 września 2021

Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową

Uwielbiam bawić się smakami, dlatego dziś zapraszam na fantazyjne, pyszne i aromatyczne połączenie pomidorowego sosu curry z fasolką szparagową oraz rybą. To proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Idealnie komponuje się ryżem, kaszą bulgur lub świeżym pieczywem.
Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową
Czas przygotowania: do 30 minut
_______________________________________
Potrzebne składniki

- 400 g polędwiczek z mintaja
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej kokosowy (do smażenia)

- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej
- 0,5 łyżeczki kuminu
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

KROK 1. Polędwiczki z mintaja myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i trawą cytrynową oraz smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku*. Polędwiczki smażymy na oleju koksowym i odkładamy na talerzyk.

* Ryby możemy odstawić na dłużej do zamarynowania, aby nabrały pełni smaku i aromatu. Wtedy solimy je tuż przed smażeniem.

KROK 2. Fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pomidory z puszki, cukier kokosowy, curry, kumin i płatki chili. Sos zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i natką pietruszki, wkładamy kawałki mintaja, ugotowaną na parze fasolkę i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Pomidorowe curry z mintajem podajemy z ryżem, kaszą bulgur lub ulubionym pieczywem.

mintaj w mleczku kokosowym

19 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, chociaż ta rybka troszeczkę mnie przeraża 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego przeraża? Nie lubisz ryb czy konkretnie mintaja? ;)

      Usuń
  2. Kasiu, to niebanalny pomysł na rybę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na obiad :) Zarówno curry jak i rybę lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczna propozycja na jutrzejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie przetestuję! Uwielbiam ryby także coś fantastycznego dla mnie :)
    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pysznie i kolorowo :) świetny pomysł na rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh so good recipe
    Looks super tasty

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie ciekawe połączenie smaków. Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń