Uwielbiam szybkie i pożywne dania, które można przygotować tuż po powrocie z pracy. Zachwycona propozycją R'n'G Kitchen na farfalle z cukinią postanowiłam przygotować pełnoziarnistą wersję tego dania z dodatkiem świeżej bazylii. Całość jest błyskawiczna w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i aromatyczna. Serdecznie polecam :)
2016-09-13
Pełnoziarniste penne z cukinią
2016-09-11
Pulpeciki w sosie pieczarkowo - koperkowym
Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja Mama, która przepis na nie wyniosła z domu rodzinnego. Właśnie takie pulpeciki przygotowywała także moja Babcia. Z opowieści wiem, że były one jednym z ulubionych dań całej rodziny, ponieważ zrobione były z najlepszych składników: mięsa swoich kur, koperku z przydomowego ogródka, pieczarek zbieranych na szczytniańskich łąkach, na których pasło się bydło i oczywiście najsmaczniejszej śmietany. Dla mnie jest to smaczny, regionalny przysmak, który do Wrocławia przywiozłam z kotliny kłodzkiej i zawsze chętnie go przygotowuję :D
2016-09-09
Pikantny sos paprykowo - pomidorowy
Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie musicie go spróbować!
2016-08-31
Placuszki z cukinii z orzechami i bazylią
Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na placuszki z cukinii z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany.
2016-08-30
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)
2016-08-29
"Strączki" - Maria Banach
Co w naszej kuchni można wyczarować ze strączków? Przeważnie przygotowujemy z nich grochówkę lub fasolkę po bretońsku. Ale jak odkryć warzywa strączkowe na nowo i prawdzie się w nich zakochać? Warto sięgnąć do nowej książki autorstwa Marii Banach, z której o strączkach dowiemy się wszystkiego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)