Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie musicie go spróbować!
- 2,5 kg czerwonej papryki
- 1,5 kg pomidorów
- papryczka chili
- około 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i cukier do smaku
- ocet (do zakwaszenia)
- olej (do smażenia)
Przygotowanie
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiej patelni z dodatkiem oleju. Papryki smażyć na bardzo małym ogniu wraz z pokrojonymi pomidorami przez około 1,5 - 2 godziny - od czasu do czasu mieszając. Do smażenia dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W połowie dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Na koniec, gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Całość zakwasić octem, zmiksować na jednolitą oraz gładką masę i przełożyć do słoiczków lub buteleczek.
Sos stanowi doskonały dodatek do kanapek, wędlin, mięs oraz ryb, ale może być także świetnym dodatkiem do wytrawnych naleśników lub sałatek.
Życzę smacznego! :)
Super przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAle musiał zapach się unosić w trakcie smażenia :) To coś dla moich domownikow.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam ten przepis. Sos jest naprawdę pyszny :D
UsuńTa delikatnie ostra nuta bardzo mnie zachęca! Bardzo lubię domowe sosy :)
OdpowiedzUsuńJa także :) Domowe są najlepsze :D
UsuńPyszny dodatek do obiadu. Bardzo lubię takie sosy :)
OdpowiedzUsuńJa także. My jemy go ze wszystkim - najlepiej sprawdza się jako dodatek do wędlin, kiełbasek i kanapek :D
UsuńKasiu wspaniały sosik, ja w tym roku robiłam słodko- kwaśny. Super na zimę do mięs, wędlin :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Takie sosy są idealne na zimę. Zapach i smak lata zamknięty w słoiczkach :D
UsuńSuper sosik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńchętnie przetestuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńWspaniały sosik, na zimę idealny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
UsuńŚwietny sos <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńRóbcie sos, gotujcie! On jest niesamowity. Potrafi bardzo wiele.
OdpowiedzUsuńWystarczy zrobić go na słodko-kwaśno, dodać więcej chili i garść lubczyku, a dostaniecie Chiny na talerzu. Jeśli dodać świeżego rozmarynu - to południe Francji i morze Liguryjskie. Gdy dodać tymianku - Grecja, a oregano - to oczywiście do pizzy jak znalazł.
To dla mnie zaszczyt, że sos doczekał się tak pięknej publikacji :-)
To ja dziękuję za smakowity prezent i przekazanie przepisu. Zakochaliśmy się w tym sobie :) Buziaki :*
UsuńZgadzamy się, papryka w pomidorach świetnie się sprawdza :D Sos na pewno jest genialny, bo my podobnie robimy zupę krem :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńExtra pomysł na sos !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńja jestem fanką takich domowych sosów! bardzo mi się podoba ten przepis i zapisuję go do zrobienia:) dzięki
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńTo są moje smaki i całkiem podobny sos przygotowuję od lat, z różnymi dodatkami. Jak mam go w spiżarni, to czuję się... bezpieczna ;) że zawsze coś przy jego pomocy wyczaruję, nawet jak lodówka świeci pustkami. Bardzo dobrze, że dzielisz się tym przepisem ze światem! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńO mniam, jeden z moich ulubionych sosów ☺
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńAleż to musi smakować! I jaki zapach! Ach, żałuję, że nie mam piwnicy.
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńUwielbiam taki sos, robię jeszcze z cukinią... na zimę idealny do placków ziemniaczanych np. albo makaronu :).
OdpowiedzUsuńTo prawda. Z dodatkiem cukinii też jest pyszny :)
UsuńUwielbiam takie sosy.Chetnie skorzystam z przepisu .Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń