2025-09-29

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym

Sandacz to delikatna ryba, która odznacza się maślanym, lekko słodkawym smakiem. Ma białe i soczyste mięso, a jego subtelny charakter sprawia, że idealnie komponuje się z sosami na bazie śmietanki. Kupiłam filety z dość malutkich rybek, dlatego postanowiłam obtoczyć je lekką panierką i przygotować w łagodnym sosie z zielonym groszkiem. Efekt zauroczył nasze kubki smakowe, a delikatny i niedominujący sos pozwalał cieszyć się wyjątkowym smakiem ryby.

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym
Potrzebne składniki

- 300 g filetów z sandacza
- 150 g zielonego groszku
- 1 mała cebula cukrowa
- 200 ml śmietanki 12 % 
- 100 ml bulionu
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Zielony groszek (użyłam mrożonego) gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety pozbawiamy skóry, myjemy pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Filety dzielimy na pół (jeśli macie większe, to nawet na 3 części) i oprószamy je solą oraz pieprzem.

KROK 2. Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie w jajku wymieszanym z mlekiem i ponownie w mące. Smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor przez około 2 minuty. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

KROK 3. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną cebulę cukrową. Śmietankę łączymy z bulionem oraz łyżeczką mąki i dodajemy do cebuli. Gdy sos zgęstnieje dodajemy ugotowany groszek, próbujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wkładamy usmażone kawałki ryby i dusimy wszystko na małej mocy palnika jeszcze przez około 3 minuty. 
Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym
Rybę podałam z ryżem długoziarnistym.

Świetnym dodatkiem będzie także puree ziemniaczane lub kasza jaglana.

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym

44 komentarze:

  1. Sandacz zawsze był rybim rarytasem. Nawet wtedy, kiedy ryb było zdecydowanie więcej i w przyzwoitej cenie.
    Trafiłaś na ładny filet, bo najczęściej są cieniutkie i marniutkie, takie co to nie wiadomo co z tym zrobić:)
    Ryba z groszkiem, to idealne połączenie! U nas to w zasadzie standard i już nic do tego.
    Z przyjemnością zjadłabym Twoją wersję sandacza, bo kusi nawet z fotki:)
    Danie perfekcyjne i pyszotne!
    Pozdrawiam Kasiu i życzę dobrego weekendu! Buziaki 😘🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. To prawda. Sandacz to wyjątkowa ryba. Zdecydowanie zbyt rzadko pojawia się w mojej kuchni, a jest to jedna z lepszych chudych ryb. Jest lekkostrawny, ma mało tłuszczu, ale dużo pełnowartościowego białka. Muszę częściej go kupować. Ostatnio wybieramy raczej te chudsze gatunki.
      Ja również pozdrawiam 🤗 Dużo zdrowia i pięknego weekendu! Ślę uściski 🤗🧡😘

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam sandacza, bardzo ciekawa jestem smaku tej ryby. W takim wydaniu wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 To ryba o wyjątkowym, lekko maślanym i słodkim smaku.

      Usuń
  3. Ależ to pysznie wygląda!
    Pozdrawiam serdecznie i niezmiennie zapraszam do mnie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi przepysznie! :) Sandacz w takiej delikatnej, kremowej odsłonie z groszkiem to świetny pomysł , lekko i sezonowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tym razem po raz pierwszy mówię u Ciebie Kasiu pas. Tak zestawione składniki są totalnie nie dla mnie. Chociaż muszę przyznać że prezentuje danie się bardzo pięknie!
    Udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem. Pisałaś kiedyś, że nie jesteście rybni. U nas odwrotnie. Ostatnio rybka króluje :))

      Usuń
  6. Zjadłoby się taką rybkę, dawno nie miałam sandacza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetycznie to wygląda! Zdecydowanie wypróbuję ten przepis. Uwielbiam dania z ryb.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie sandacza, jednak w Anglii jest praktycznie niedostępny. Pamiętam jak przeprowadzałam się do tego kraju lata temu to byłam przekonana, że co jak co ale na kraju wyspiarskim to wybór ryb będzie duży, tymczasem jest zupełnie odwrotnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Ja też byłam przekonana, że w Anglii mają bogaty wybór ryb. Pewnie idzie to masowo, jak wszędzie. Króluje łosoś, dorsz, tuńczyk i owoce morza...

      Usuń
  9. Nigdy nie robiłam ryby z groszkiem. Ale dla samego efektu wizualnego warto. A sos cebulowy bardzo pasuje do ryb, nawet ostatnio kuzynka poczęstowała mnie takim karpiem i był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Sos cebulowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby. A wersję z groszkiem gorąco polecam! Bardzo lubię to połączenie :)

      Usuń
  10. Ryby to niedoceniany produkt w kuchni a są na prawdę pyszne! W restauracjach staram się to nadrabiać ;D
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawie podaną rybką nigdy nie wzgardzę. Mogę spytać w jaki sposób ustawiasz dania do zdjęcia? Wyglądają jak z książki kucharskiej. A może ją piszesz? 🤔 Pogodnej końcówki lata. Pozdrawiam.🤗🫶

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Miło mi czytać te słowa. Zawsze staram się jak najlepiej zobrazować swoje dania. Lubię zbliżenia i często pracuję na zoomie. Nie zawsze wychodzą mi tak jakbym chciała, ale staram się oddać to jak najlepiej :) Pozdrawiam ciepło! 🤗🧡

      Usuń
    2. Kasiu, wyglądają zawsze idealnie. Dobrego nowego tygodnia życzę. 🤗🫶

      Usuń
    3. Dziękuję i wzajemnie! 🤗🧡🧡

      Usuń
  12. Sandacz jest przepyszny, ostatnio zrobiłam go tylko z gotowaną marchewką i odrobiną cytryny. Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Samo mięso sandacza jest naprawdę wyjątkowe 🥰

      Usuń
  13. Dawno nie robiłam żadnej rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkie składniki lubię, więc tgo musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak ja kocham takie dania! Ma w sobie wszystko co najpyszniejsze. Jak jest ryba w sosie to biorę to w ciemno! Danie oprócz tego że jest z pewnością smakowite wygląda wspaniale. Bardzo apetyczny przepis ❤️

    OdpowiedzUsuń
  16. Sandacz w delikatnym sosie z groszkiem to idealne połączenie – lekko, aromatycznie i elegancko. Lubię takie przepisy, które pozwalają poczuć smak ryby, nie przytłaczając jej ciężkimi dodatkami. Czy podajesz go z czymś jeszcze, np. z ziemniakami lub ryżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pysznie smakuje z dodatkiem ryżu długoziarnistego lub jaśminowego. Świetnym dodatkiem będzie też kasza jaglana :)

      Usuń
  17. Uwielbiam sandacza, w takiej wersji badzo chętnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń