2025-09-11

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym

Sandacz to delikatna ryba, która odznacza się maślanym, lekko słodkawym smakiem. Ma białe i soczyste mięso, a jego subtelny charakter sprawia, że idealnie komponuje się z sosami na bazie śmietanki. Kupiłam filety z dość malutkich rybek, dlatego postanowiłam obtoczyć je lekką panierką i przygotować w łagodnym sosie z zielonym groszkiem. Efekt zauroczył nasze kubki smakowe, a delikatny i niedominujący sos pozwalał cieszyć się wyjątkowym smakiem ryby.

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym
Potrzebne składniki

- 300 g filetów z sandacza
- 150 g zielonego groszku
- 1 mała cebula cukrowa
- 200 ml śmietanki 12 % 
- 100 ml bulionu
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Zielony groszek (użyłam mrożonego) gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety pozbawiamy skóry, myjemy pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Filety dzielimy na pół (jeśli macie większe, to nawet na 3 części) i oprószamy je solą oraz pieprzem.

KROK 2. Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie w jajku wymieszanym z mlekiem i ponownie w mące. Smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor przez około 2 minuty. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

KROK 3. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną cebulę cukrową. Śmietankę łączymy z bulionem oraz łyżeczką mąki i dodajemy do cebuli. Gdy sos zgęstnieje dodajemy ugotowany groszek, próbujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wkładamy usmażone kawałki ryby i dusimy wszystko na małej mocy palnika jeszcze przez około 3 minuty. 
Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym
Rybę podałam z ryżem długoziarnistym.

Świetnym dodatkiem będzie także puree ziemniaczane lub kasza jaglana.

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym

10 komentarzy:

  1. Sandacz zawsze był rybim rarytasem. Nawet wtedy, kiedy ryb było zdecydowanie więcej i w przyzwoitej cenie.
    Trafiłaś na ładny filet, bo najczęściej są cieniutkie i marniutkie, takie co to nie wiadomo co z tym zrobić:)
    Ryba z groszkiem, to idealne połączenie! U nas to w zasadzie standard i już nic do tego.
    Z przyjemnością zjadłabym Twoją wersję sandacza, bo kusi nawet z fotki:)
    Danie perfekcyjne i pyszotne!
    Pozdrawiam Kasiu i życzę dobrego weekendu! Buziaki 😘🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. To prawda. Sandacz to wyjątkowa ryba. Zdecydowanie zbyt rzadko pojawia się w mojej kuchni, a jest to jedna z lepszych chudych ryb. Jest lekkostrawny, ma mało tłuszczu, ale dużo pełnowartościowego białka. Muszę częściej go kupować. Ostatnio wybieramy raczej te chudsze gatunki.
      Ja również pozdrawiam 🤗 Dużo zdrowia i pięknego weekendu! Ślę uściski 🤗🧡😘

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam sandacza, bardzo ciekawa jestem smaku tej ryby. W takim wydaniu wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 To ryba o wyjątkowym, lekko maślanym i słodkim smaku.

      Usuń
  3. Ależ to pysznie wygląda!
    Pozdrawiam serdecznie i niezmiennie zapraszam do mnie ♥️

    OdpowiedzUsuń