2025-09-04

Dorsz w panierce curry

Bardzo lubię polędwicę z dorsza i najczęściej przyrządzam ją sute. Dziś postanowiłam przygotować prostą i aromatyczną panierkę, która okazała się idealnym dopełnieniem delikatnej ryby. Czasami mały dodatek potrafi całkowicie odmienić proste dania. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie idealnie soczysty w środku i nie rozpadnie się na patelni podczas smażenia. 

Dorsz w panierce curry
Potrzebne składniki

- 2 polędwice z dorsza (2 x 170 g)
- 4 łyżki mąki 
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku 
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Polędwice myjemy pod zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy je z obu stron solą oraz pieprzem (przyprawy warto delikatnie wklepać lub natrzeć nimi filety)

KROK 2. Mąkę mieszamy z przyprawą curry i obtaczamy w niej doprawione filety, które następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i ponownie w mące z curry.

KROK 3. Polędwice smażymy w obu stron przez około 3 minuty na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Dorsz w panierce curry

 Rybki podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz świeżą sałatką.

Dorsz w panierce curry

18 komentarzy:

  1. Myślę, że na pewno smakuje tak dobrze , jak wygląda. Nowość dla mnie to przyprawa curry. Jestem ostrożna z przyprawami, ale jak spróbowałam na mieście tajskie curry, to stwierdziłam, że ta potrawa to "niebo w gębie". 😉 Serdecznie pozdrawiam. 🤗🫶

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! To proste, ale naprawdę pyszne połączenie. Mały dodatek curry zupełnie odmienia zwykłą rybkę :) Ja również przesyłam pozdrowienia! 🤗🧡

      Usuń
  2. Wygląda doskonale i na pewno tak smakuje. Super pomysł z dodaniem curry.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię curry, dorsz w takiej panierce musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Mały dodatek, a sprawia, że zwykła rybka staje się naprawdę wyjątkowa w smaku :)

      Usuń
  4. Brzmi przepysznie! 😋 Curry w panierce to świetny pomysł – na pewno dodaje rybie aromatu i charakteru. Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dodatek curry może wynieść główny produkt na zupełnie inny poziom. Bardzo lubię tą przyprawę. Przypomniałaś mi, że dawno w domu nie robiłam rybki. Dziękuję za inspirację. Udanego weekendu 🥰

      Usuń
    2. Też uwielbiam curry 🥰 Pięknego weekendu! 🤗🧡

      Usuń
  5. Nie próbowałam z taką panierką, a przecież można dodać tylko do części i spróbować. Na zdjęciach widać, że usmażone idealnie... Aż żałuję, że dzisiaj były naleśniki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 To prosta, ale bardzo aromatyczna panierka. Rybka w środku jest niezwykle delikatna i soczysta :)

      Usuń
  6. Jeszcze nigdy nie uzywałam curry w takim celu, ale z chęcią wypróbuję Twój sposób, bo bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! :) Nie jadłam jeszcze rybki w panierce curry

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam polędwicę z dorsza, bo to najlepsza rybie mięsko:)
    Twój dorsz wygląda niezwykle apetycznie a przepis zachęca do spróbowania:)
    Pyszności!
    Ściskam serdecznie Kasiu🤗😘

    OdpowiedzUsuń