Bardzo lubię polędwicę z dorsza i najczęściej przyrządzam ją sute. Dziś postanowiłam przygotować prostą i aromatyczną panierkę, która okazała się idealnym dopełnieniem delikatnej ryby. Czasami mały dodatek potrafi całkowicie odmienić proste dania. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie idealnie soczysty w środku i nie rozpadnie się na patelni podczas smażenia.
Potrzebne składniki
- 2 polędwice z dorsza (2 x 170 g)
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Polędwice myjemy pod zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy je z obu stron solą oraz pieprzem (przyprawy warto delikatnie wklepać lub natrzeć nimi filety).KROK 2. Mąkę mieszamy z przyprawą curry i obtaczamy w niej doprawione filety, które następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i ponownie w mące z curry.KROK 3. Polędwice smażymy w obu stron przez około 3 minuty na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Rybki podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz świeżą sałatką.
Myślę, że na pewno smakuje tak dobrze , jak wygląda. Nowość dla mnie to przyprawa curry. Jestem ostrożna z przyprawami, ale jak spróbowałam na mieście tajskie curry, to stwierdziłam, że ta potrawa to "niebo w gębie". 😉 Serdecznie pozdrawiam. 🤗🫶
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! To proste, ale naprawdę pyszne połączenie. Mały dodatek curry zupełnie odmienia zwykłą rybkę :) Ja również przesyłam pozdrowienia! 🤗🧡
UsuńWygląda doskonale i na pewno tak smakuje. Super pomysł z dodaniem curry.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i również pozdrawaim 🤗🧡
UsuńBardzo lubię curry, dorsz w takiej panierce musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Mały dodatek, a sprawia, że zwykła rybka staje się naprawdę wyjątkowa w smaku :)
UsuńBrzmi przepysznie! 😋 Curry w panierce to świetny pomysł – na pewno dodaje rybie aromatu i charakteru. Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńOj tak, dodatek curry może wynieść główny produkt na zupełnie inny poziom. Bardzo lubię tą przyprawę. Przypomniałaś mi, że dawno w domu nie robiłam rybki. Dziękuję za inspirację. Udanego weekendu 🥰
UsuńTeż uwielbiam curry 🥰 Pięknego weekendu! 🤗🧡
UsuńNie próbowałam z taką panierką, a przecież można dodać tylko do części i spróbować. Na zdjęciach widać, że usmażone idealnie... Aż żałuję, że dzisiaj były naleśniki ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 To prosta, ale bardzo aromatyczna panierka. Rybka w środku jest niezwykle delikatna i soczysta :)
UsuńJeszcze nigdy nie uzywałam curry w takim celu, ale z chęcią wypróbuję Twój sposób, bo bardzo mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńŚwietny przepis! :) Nie jadłam jeszcze rybki w panierce curry
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńUwielbiam polędwicę z dorsza, bo to najlepsza rybie mięsko:)
OdpowiedzUsuńTwój dorsz wygląda niezwykle apetycznie a przepis zachęca do spróbowania:)
Pyszności!
Ściskam serdecznie Kasiu🤗😘
Dziękuję bardzo i polecam gorąco 🤗🧡
Usuń