Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz kukurydzy. To połączenie jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, pity oraz dań z grilla.
Potrzebne składniki
- 1 mały por
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Por kroimy w półkrążki, przekładamy je na sitko i blanszujemy (zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie błyskawicznie schładzamy w zimnej). Kukurydzę odsączmy z zalewy.KROK 2. W małej miseczce łączymy majonez, śmietanę i sok z cytryny. Powstały sos doprawiamy do smaku cukrem pudrem, solą oraz pieprzem. Kukurydzę i por przekładamy do salaterki i łączymy z przygotowanym sosem. Surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Taka prosta, a taka apetyczna :-) Por to wspaniałe warzywo!
OdpowiedzUsuńTo prawda 🧡 Por ma mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego, a do tego ma właściwości bakteriobójcze. Jeść tylko na zdrowie 🤗💚
UsuńSmacznie. :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńFajny pomysł, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńWydaje się dobrą kombinacją smaków
Polecam gorąco! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna :)
UsuńSuper przepis :) Chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Polecam gorąco! 🤗
UsuńProsta i pyszna. Bardzo lubię to połączenie :-D
OdpowiedzUsuńJa też 😁
UsuńPycha, takie klasyki są niezastąpione – smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
Usuńwszystko co lubię!
OdpowiedzUsuńThis leek and corn salad looks like a delightful and versatile dish. It's great how simple the ingredients are, and blanching the leeks is a clever step. I can almost taste the blend of sweet corn with the tangy dressing. It is perfect as a light side or a quick snack.
OdpowiedzUsuńTego typu sałatki są najlepsze! Zjadłabym z apetytem :)
OdpowiedzUsuńPyszna i ekspresowa! 😋 Idealna do grilla – na pewno wypróbuję w najbliższy weekend!
OdpowiedzUsuń