Przepis na pyszne, mięciutkie i niezwykle soczyste kotlety mielone z szynki z dodatkiem cukinii. Ich smak podkreśla smażona cebulka, natka pietruszki, czosnek oraz majeranek. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
Potrzebne składniki
- 400 g mięsa mielonego z szynki
- 1/2 małej cukinii
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 dość płaska łyżeczka soli
DODATKI
- mleko (do namaczania bułki)
- 3 łyżki bułki tartej (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy lekko solą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją delikatnie z nadmiaru wody.
KROK 2. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju, a następnie studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, odciśniętą cukinię, ostudzoną cebulkę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy masę.KROK 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mielone pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.
Świetnie sprawdzą się także jako podstawa domowego burgera.
wszystkie wariacje na temat kotletów mielonych chętnie wykorzystuję!
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
Usuń