Przepis na pyszne, mięciutkie i niezwykle soczyste kotlety mielone z szynki z dodatkiem cukinii. Ich smak podkreśla smażona cebulka, natka pietruszki, czosnek oraz majeranek. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
Potrzebne składniki
- 400 g mięsa mielonego z szynki
- 1/2 małej cukinii
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 dość płaska łyżeczka soli
DODATKI
- mleko (do namaczania bułki)
- 3 łyżki bułki tartej (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy lekko solą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją delikatnie z nadmiaru wody.
KROK 2. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju, a następnie studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, odciśniętą cukinię, ostudzoną cebulkę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy masę.KROK 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mielone pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.
Świetnie sprawdzą się także jako podstawa domowego burgera.
wszystkie wariacje na temat kotletów mielonych chętnie wykorzystuję!
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńAleż apetyczny przepis i sprytny sposób na przemycenie warzyw dla tych za nie chcą ich jeść. Ja ostatnio zrobiłam sos do mają z dodatkiem brokuła, tak go zmiksowałam do tego dodałam oczywiście passatę pomidorową i cała trójka zajadała aż im się uszy trzęsły,a tak na brokuła bym ich nie namówiła 😉
OdpowiedzUsuńUdanego tygodnia 😘
Z tych przemyconych warzyw w daniach najbardziej cieszy to, gdy innym tak bardzo smakuje 😁 Mój mąż nie przepadał za awokado, ale lubi pikantne. Po zjedzeniu guacamole ze sporą ilością chili, bardzo polubił zieloną pastę. Teraz dodaje ją do jajek, tortilli i kanapek 😁. Brokuły też kiedyś chowałam w pulpetach, ale po przekrojeniu są zdemaskowane:
Usuńhttps://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2019/04/pulpety-z-indyka-z-brokuami.html
Pięknego i spokojnego tygodnia! 🤗🧡
Mega apetyczne kotleciki! Rumiane na wierzchu i delikatne w środku, pyszota!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno dobrze robi dodanie cukinii. Dodawałam już kalafior i groszek i kotlety wychodzą naprawdę super! Warto próbować i kombinować 😄
Pozdrawiam serdecznie i dobrego tygodnia życzę 🤗🧡
Pomysł z groszkiem bardzo mi się podoba. Z przyjemnością spróbuję :)
UsuńDziękuję i również życzę dobrego tygodnia! 🤗🧡🧡
Wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńWszystkie składniki akurat mam, więc z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńAleż super pomysł! Zawsze zastanawiam się co robić z cukinią, bo u nas jest jej aż za dużo a nigdy nie wpadłam na pomysł kotletów! O, to mężczyźni w domu będą zadowoleni z takiego obiadu :D Naprawdę rewelacyjny, inspirujący przepis z którego chętnie skorzystam :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Cukinia świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa mielonego z szynki, ale także łopatki. Dzięki jej dodatkowi kotlety są bardzo soczyste :)
UsuńMniam, wyglądają mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🤗
UsuńPrzepis oczywiście zapisuję, sprytny sposób dla nielubiących warzyw 😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam gorąco! 🤗🧡
UsuńU teściowej takie jadłam. Bardzo mi smakowały. Teraz ja będę musiała takie zrobić.
UsuńAle fajny pomysł! Uwielbiam cukinię, więc chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńTeż robię z cukinią pychotka!
OdpowiedzUsuń🤗🧡
Usuńnie znałam cukinii w takim wydaniu :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Mielone z jej dodatkiem zyskują na soczystości :)
UsuńCukinia w różnych wersjach wdzięcznie się sprawdza. Jej wyrazisty smak oraz aromat sprawiają, że trudno nie spróbować ich kolejny raz :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 💚💚
UsuńSuper mielone :D
OdpowiedzUsuń🤗🧡
UsuńWspaniałe soczyste warzywno mięsne kotlety. Ostatnio dodałam do kotletów tarte odciśnięte ziemniaki ( według kucharza tak robią na Cyprze). Bardzo polecam, nie trzeba wtedy dodawać kajzerki.
OdpowiedzUsuńCiekawy i pyszny patent. Z przyjemnością spróbuję :)
UsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
Usuń