2025-06-05

Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz kukurydzy. To połączenie jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, pity oraz dań z grilla.

Surówka z pora i kukurydzy
Potrzebne składniki

- 1 mały por
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Por kroimy w półkrążki, przekładamy je na sitko i blanszujemy (zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie błyskawicznie schładzamy w zimnej). Kukurydzę odsączmy z zalewy.

KROK 2. W małej miseczce łączymy majonez, śmietanę i sok z cytryny. Powstały sos doprawiamy do smaku cukrem pudrem, solą oraz pieprzem. Kukurydzę i por przekładamy do salaterki i łączymy z przygotowanym sosem. Surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Surówka z pora i kukurydzy

5 komentarzy:

  1. Taka prosta, a taka apetyczna :-) Por to wspaniałe warzywo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie :)
    Wydaje się dobrą kombinacją smaków

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :) Chętnie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosta i pyszna. Bardzo lubię to połączenie :-D

    OdpowiedzUsuń