Przepis na delikatne, wilgotne i puszyste ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Piękny karmelowy kolor zawdzięcza dodatkowi cukru trzcinowego. Rodzynkowe akcenty dopieszczają kubki smakowe, a aromat cynamonu kusi zmysły już podczas pieczenia.
Potrzebne składniki
- 270 g mąki pszennej
- 250 g jogurtu greckiego
- 170 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
DODATKI
- cukier puder
BLASZKA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11 cm x 7 cm
* Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie
KROK 1. Rodzynki sułtańskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy ostygną oprószamy je delikatnie mąką.KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich olej oraz jogurt grecki. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy masę szpatułką.KROK 3. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 50 - 55 minut (do zarumienienia i suchego patyczka).
Gotowe ciasto studzimy na kratce, a gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Przepis już zapisany do wypróbowania, bo ciacho prezentuje się przepyszotnie:)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie nie jest wymagające a efekt super!
Dzięki Kasiu😘
Uściski serdeczne przesyłam 🤗🧡
Polecam gorąco! 🤗 Nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem rodzynek i postanowiłam je tak zagospodarować :) Ciasto jest naprawdę pyszne, a w przygotowaniu banalnie proste i szybkie. Do kawki idealne :)
UsuńJa również przesyłam uściski 🤗🧡
Ojej jak ono przepysznie się prezentuje! Widać że puszysty i wilgotny. Lubię takie ciasta. I właśnie uświadamiałam sobie że dawno rodzynek nie używałam. Bardzo podoba mi się ten pomysł.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego i gorące uściski 🙂
Dziękuję i polecam gorąco! 🤗🧡 Ciasto mimo swej prostoty jest naprawdę pyszne. To właśnie rodzynki (z datą do maja) skłoniły mnie do tego połączenia. Zero waste w akcji 😁
UsuńŚlę uściski! 🤗😘
Puszyste ciasto jogurtowe... Mmmm... Brzmi super. :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńEhh.. do kawy ideał 😍😍😍 już czuję smak tego ciasta 😊
OdpowiedzUsuńO tak! Z kawą tworzą bardzo zgrany duet 🧡
UsuńBardzo lubię tego typu ciasta :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńCiasto wyszło przepyszne. Jest łatwe do zrobienia. Zrezygnowałam z imbiru i dodałam więcej cynamonu. Polecam :-)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńCiasta jogurtowego dawno nie jadła. Ciekawy pomysł by dodać z rodzynek i cynamonu
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńKocham cynamonowe wypieki. Piękne ciasto!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńZrobiłam! Rodzinka zachwycona. Proste ciasto, ale bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto Wam smakowało 🧡🤗
Usuń