Przepis na delikatne, wilgotne i puszyste ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Piękny karmelowy kolor zawdzięcza dodatkowi cukru trzcinowego. Rodzynkowe akcenty dopieszczają kubki smakowe, a aromat cynamonu kusi zmysły już podczas pieczenia.
Potrzebne składniki
- 270 g mąki pszennej
- 250 g jogurtu greckiego
- 170 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
DODATKI
- cukier puder
BLASZKA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11 cm x 7 cm
* Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie
KROK 1. Rodzynki sułtańskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy ostygną oprószamy je delikatnie mąką.KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich olej oraz jogurt grecki. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy masę szpatułką.KROK 3. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 50 - 55 minut (do zarumienienia i suchego patyczka).
Gotowe ciasto studzimy na kratce, a gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Przepis już zapisany do wypróbowania, bo ciacho prezentuje się przepyszotnie:)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie nie jest wymagające a efekt super!
Dzięki Kasiu😘
Uściski serdeczne przesyłam 🤗🧡
Polecam gorąco! 🤗 Nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem rodzynek i postanowiłam je tak zagospodarować :) Ciasto jest naprawdę pyszne, a w przygotowaniu banalnie proste i szybkie. Do kawki idealne :)
UsuńJa również przesyłam uściski 🤗🧡