Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone oraz pół paczki lekko suchych biszkopcików. Nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się wykorzystać pozostałe produkty. Tym razem przygotowałam deser a'la tiramisu czyli lżejszą, jogurtową i bezalkoholową wersję klasycznego deseru. Tiramisu w wersji jogurtowej możecie przygotować także z podłużnych biszkoptów oraz tradycyjnego likieru Amaretto.
Potrzebne składniki
- 350 g jogurtu greckiego
- 150 g serka mascarpone
- 60 g mini biszkopcików
- 3 duże łyżki cukru pudru*
- 1 filiżanka kawy
- 40 ml bezalkoholowego syropu migdałowego
- 1,5 łyżeczki ciemnego kakao
* Do posłodzenia deseru możecie użyć także erytrytolu, ksylitolu lub słodzika.Ilość wedle upodobań smakowych.
Przygotowanie
KROK 1. Schłodzony jogurt grecki oraz serek mascarpone łączymy za pomocą miksera lub ręcznie za pomocą trzepaczki. Powstałą masę dosładzamy wedle upodobań smakowych.
KROK 2. Zaparzamy mocną kawę, studzimy i dodajemy do niej syrop migdałowy. Następnie w słodkiej kawie namaczamy biszkopciki.
KROK 3. Do szklanek lub pucharków układamy warstwowo namoczone biszkopciki oraz masę z jogurtu i serka mascarpone*. Wierzch posypujemy ciemnym kakao (najlepiej przez sitko). Deser schładzamy w lodówce.
* Kolejne warstwy deseru możecie też oprószyć dodatkową porcją kakao.
Kuchnia to prawdziwy ocean twórczości. Bawcie się w niej i twórzcie nowe połączenia, bo nawet z resztek można wyczarować prawdziwe pyszności :)A Wy stosujecie w kuchni zasadę zero waste?
wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńZrobię, ale bez dodatku syropu :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńUwielbiam takie przepisy, które powstają z resztek produktów :) Akurat fanką tiramisu nie jestem, bo nie przepadam za kawą. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie resztkowe połączenia. Zawsze zmuszają mnie do kreatywności w kuchni :)
UsuńKasiu! Cudny deser! Chętnie przytuliłabym taki jeden pucharek ♥️ też nie lubię marnować jedzenia tym bardziej że takie doskonałości mogą powstać. Ja jutro też będę działać w kuchni w stylu zero waste 💪
OdpowiedzUsuńUdanego wypoczynku 😘
Kuchnia zero waste to prawdziwy ocean twórczości, a do tego nie marnujemy jedzenia. Jestem jej wielką fanką od lat :) Dziękuję 🧡. Pięknego majowego weekendu i udanych działań w kuchni! 🤗🌷🌷
UsuńNietuzinkowe tiramisu :)
OdpowiedzUsuń🙃🧡
Usuńostatnio robiłam kaszę mannę a la tiramisu:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł 🧡👌
UsuńPyszne desery. Jestem miłośniczką kawy, więc to jak najbardziej dla mnie.
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńDeserek prezentuje się smakowicie 😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ❤️
Dziękuję i również pozdrawiam 🤗🧡
UsuńCzarujesz i kusisz tym niezwykle apetycznym deserem:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i uruchamia wszystkie zmysły! Najchętniej sięgnęłabym jeden z fotki😉
Coraz częściej wykorzystuję resztki i robię składanki, fajne potrawy z tego wychodzą :)
Kasiu pozdrawiam cieplutko i serdeczne uściski przesyłam 🤗🧡
Dziękuję bardzo Kochana! 🤗🧡
UsuńJa również ciepło pozdrawiam i życzę udanej oraz pięknej majówki! 😘🤗🌷🌷
Ale mi narobiłaś apetytu! Z chęcią bym go zjadła :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńTiramisu "chodzi" za mną już od jakiegoś czasu. Twój deser wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńPysznie, uwielbiam różne wersje tiramisu. :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńW takiej wersji jeszcze nie robiłam tiramisu. Wygląda smacznie na pewno każdemu smakuje.
OdpowiedzUsuńCzasami kuchnia zero waste potrafi zachwycić kubki smakowe. Tak jest w tym przypadku :)
Usuń