Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczakiem w sosie śmietankowo - serowym. Zapiekanka jest niezwykle sycąca oraz prosta w przygotowaniu. Stanowi świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
- 150 g makaronu fusilli pugliesi tris*
- pęczek zielonych szparagów (kaliber 12 - 16)
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 g śmietanki 18 %
- 120 g tartego sera mozzarella
- 30 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
* możecie użyć także innego rodzaju makaronu np. penne
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz łyżeczką tymianku, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i delikatnie podsmażmy (jedynie do ścięcia mięsa), ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku.KROK 2. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, odcinamy główki, a łodyżki kroimy na mniejsze kawałki (około 1,5 cm). Pokrojone łodyżki gotujemy w lekko posolonej oraz posłodzonej wodzie przez około 2 minuty, a następnie dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 1 minutę, Szparagi odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą.KROK 3. Śmietankę łączymy z parmezanem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę tymianku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy.KROK 4. Ugotowany makaron, szparagi, ser mozzarella oraz podsmażone kawałki kurczaka układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym, a wierzch posypujemy dodatkową porcją mozzarelli. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Podajemy ze świeżymi ziołami np. majerankiem.
Zapiekanka prezentuje się wspaniale i zjadłabym ją z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńZrobiłam się głodna na sam widok Twojej zapiekanki i chyba nawet poczułam smak i zapach😉
OdpowiedzUsuńCo to potrafią oczy i wyobraźnia 😄
Świetna propozycja Kasiu i bardzo apetyczna prezentacja!
Pozdrawiam cieplutko i przesyłam serdeczne uściski 🤗😘
Dziękuję bardzo 🤗. Ja również ciepło pozdrawiam 🤗🧡🧡
UsuńMuszę zrobić, bo mąż jest wielkim fanem szparagów - podam na rocznicę ślubu, bo mamy na dniach :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco i przesyłam najlepsze życzenia dla Was! 🤗🌷🌷
UsuńTaką zapiekankę je oczmi, pyszne składniki, rozpuszczony ser twarzy niteczki smaku, dodane zioła dodają aromatu<3
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡🧡
UsuńZapiekanka prezentuje się smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i również pozdrawiam 🤗🧡
UsuńUwielbiam szparagi , więc to coś dla mnie
OdpowiedzUsuń🤗💚💚
UsuńPyszności, zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuń