2025-05-11

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczakiem w sosie śmietankowo - serowym. Zapiekanka jest niezwykle sycąca oraz prosta w przygotowaniu. Stanowi świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.
Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Potrzebne składniki

- 150 g makaronu fusilli pugliesi tris*
- pęczek zielonych szparagów (kaliber 12 - 16)
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 g śmietanki 18 %
- 120 g tartego sera mozzarella
- 30 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
* możecie użyć także innego rodzaju makaronu np. penne
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz łyżeczką tymianku, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i delikatnie podsmażmy (jedynie do  ścięcia mięsa), ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku. 

KROK 2. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, odcinamy główki, a łodyżki kroimy na mniejsze kawałki (około 1,5 cm). Pokrojone łodyżki gotujemy w lekko posolonej oraz posłodzonej wodzie przez około 2 minuty, a następnie dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 1 minutę, Szparagi odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą.

KROK 3. Śmietankę łączymy z parmezanem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę tymianku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy.

KROK 4. Ugotowany makaron, szparagi, ser mozzarella oraz podsmażone kawałki kurczaka układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym, a wierzch posypujemy dodatkową porcją mozzarelli. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Podajemy ze świeżymi ziołami np. majerankiem.

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

16 komentarzy:

  1. Zapiekanka prezentuje się wspaniale i zjadłabym ją z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam się głodna na sam widok Twojej zapiekanki i chyba nawet poczułam smak i zapach😉
    Co to potrafią oczy i wyobraźnia 😄
    Świetna propozycja Kasiu i bardzo apetyczna prezentacja!
    Pozdrawiam cieplutko i przesyłam serdeczne uściski 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🤗. Ja również ciepło pozdrawiam 🤗🧡🧡

      Usuń
  3. Muszę zrobić, bo mąż jest wielkim fanem szparagów - podam na rocznicę ślubu, bo mamy na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco i przesyłam najlepsze życzenia dla Was! 🤗🌷🌷

      Usuń
  4. Taką zapiekankę je oczmi, pyszne składniki, rozpuszczony ser twarzy niteczki smaku, dodane zioła dodają aromatu<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka prezentuje się smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szparagi , więc to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna zapiekanka ale niestety tylko dla mnie bo reszta rodziny by marudziła 😏 jednak kiedyś mała porcję dla siebie zrobię. Udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadają za szparagami?
      Dziękuję 🧡 Dobrego tygodnia! 🤗

      Usuń