2025-05-12

Ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i puszyste ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Piękny karmelowy kolor zawdzięcza dodatkowi cukru trzcinowego. Rodzynkowe akcenty dopieszczają kubki smakowe, a aromat cynamonu kusi zmysły już podczas pieczenia.

Ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem
Potrzebne składniki

- 270 g mąki pszennej
- 250 g jogurtu greckiego
- 170 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli

DODATKI
- cukier puder
BLASZKA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11 cm x 7 cm

 * Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie
KROK 1. Rodzynki sułtańskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy ostygną oprószamy je delikatnie mąką.

KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich olej oraz jogurt grecki. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy masę szpatułką.

KROK 3.  Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 50 - 55 minut (do zarumienienia i suchego patyczka)

Ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

 Gotowe ciasto studzimy na kratce, a gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

18 komentarzy:

  1. Przepis już zapisany do wypróbowania, bo ciacho prezentuje się przepyszotnie:)
    Przygotowanie nie jest wymagające a efekt super!
    Dzięki Kasiu😘
    Uściski serdeczne przesyłam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem rodzynek i postanowiłam je tak zagospodarować :) Ciasto jest naprawdę pyszne, a w przygotowaniu banalnie proste i szybkie. Do kawki idealne :)
      Ja również przesyłam uściski 🤗🧡

      Usuń
  2. Ojej jak ono przepysznie się prezentuje! Widać że puszysty i wilgotny. Lubię takie ciasta. I właśnie uświadamiałam sobie że dawno rodzynek nie używałam. Bardzo podoba mi się ten pomysł.
    Wszystkiego dobrego i gorące uściski 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam gorąco! 🤗🧡 Ciasto mimo swej prostoty jest naprawdę pyszne. To właśnie rodzynki (z datą do maja) skłoniły mnie do tego połączenia. Zero waste w akcji 😁
      Ślę uściski! 🤗😘

      Usuń
  3. Puszyste ciasto jogurtowe... Mmmm... Brzmi super. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ehh.. do kawy ideał 😍😍😍 już czuję smak tego ciasta 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tego typu ciasta :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyszło przepyszne. Jest łatwe do zrobienia. Zrezygnowałam z imbiru i dodałam więcej cynamonu. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta jogurtowego dawno nie jadła. Ciekawy pomysł by dodać z rodzynek i cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham cynamonowe wypieki. Piękne ciasto!:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam! Rodzinka zachwycona. Proste ciasto, ale bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń