Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem możemy przygotować w nowej odsłonie poprzez łączenie rozmaitych smaków i aromatów. Tym razem zapraszam Was na połączenie włoskiej klasyki oraz popularnego w naszym kraju dodatku obiadowego. Risotto z groszkiem i marchewką jest pyszne oraz kremowe. Śmietanka łącząca składniki dostarcza jeszcze większej kremowości, a dodatek boczku cudownie podkreśla smak całości.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 160 g ryżu Arborio
- 120 g młodej marchewki
- 120 g zielonego groszku
- 100 g boczku*
- 2 cebule szalotki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 10 łyżek śmietanki 18%
- 700 ml bulionu
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
* użyłam boczku zapiekanego na maśle
Przygotowanie
KROK 1. Obrane marchewki kroimy w drobną kostkę. Groszek i marchewkę gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (przez około 10 minut). Po ugotowaniu możecie przelać je zimną wodą (dla zachowania pięknego koloru i zatrzymania procesu gotowania).
KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na głębokiej patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany groszek i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Do przygotowania risotto możecie użyć swojego ulubionego bulionu.Ja swoje przygotowałam na rosole z kury.
Piękne zdjęcia i pyszne smaki <3
OdpowiedzUsuń