Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem możemy przygotować w nowej odsłonie poprzez łączenie rozmaitych smaków i aromatów. Tym razem zapraszam Was na połączenie włoskiej klasyki oraz popularnego w naszym kraju dodatku obiadowego. Risotto z groszkiem i marchewką jest pyszne oraz kremowe. Śmietanka łącząca składniki dostarcza jeszcze większej kremowości, a dodatek boczku cudownie podkreśla smak całości.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 160 g ryżu Arborio
- 120 g młodej marchewki
- 120 g zielonego groszku
- 100 g boczku*
- 2 cebule szalotki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 10 łyżek śmietanki 18%
- 700 ml bulionu
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
* użyłam boczku zapiekanego na maśle
Przygotowanie
KROK 1. Obrane marchewki kroimy w drobną kostkę. Groszek i marchewkę gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (przez około 10 minut). Po ugotowaniu możecie przelać je zimną wodą (dla zachowania pięknego koloru i zatrzymania procesu gotowania).
KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na głębokiej patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany groszek i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Do przygotowania risotto możecie użyć swojego ulubionego bulionu.Ja swoje przygotowałam na rosole z kury.
Piękne zdjęcia i pyszne smaki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńPychota :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńPysznie, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńPychotka :) A u nas zazwyczaj w domu jest wersja grzybowa, bo tych mam ogrom w ciągu roku :)
OdpowiedzUsuńGrzybowe risotto uwielbiam! 🥰
UsuńRisotto w nowej odsłonie wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńMarchewka i groszek zrobiły świetny efekt kolorystyczny, a to działa przyciągająco! Smakowite danie!
Miłego tygodnia Kasiu i niech wreszcie zaświeci słoneczko i zrobi się cieplutko 🤗😘
Dziękuję bardzo!🧡 Ja Tobie także życzę dużo słoneczka. Trochę nas jesień zaskoczyła tej wiosny ;)
UsuńPrzesyłam uściski 🤗😘
Ach, te kolorki... A za oknem masakryczna burza! Dobrze, że sobie buszuję po ślicznych blogach przyjaciół :-)
OdpowiedzUsuńPogoda nas nie rozpieszczała w ostatnich dniach, ale dzisiaj w końcu wyszło słońce :)
UsuńDziękuję 🧡. Uwielbiam kolorki na talerzu, a te podczas brzydkiej aury potrafią poprawić humor :)
Bardzo fajny pomysł na ciekawe i apetyczne połączenie składników. Chyba się zainspiruję, bo wygląda super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡🧡
UsuńSmaczne i delikatne danie. Ostatnio polubiłam połączenie groszku i marchewki. 🌸
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńI kolejny doskonały pomysł na risotto. Pysznie, kolorowo i lekko, idealne na wiosnę.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego Kasiu 😘
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡 Przesyłam uściski 🤗😘
UsuńNie ma to jak prostota :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
Usuń