2025-05-15

Risotto z groszkiem i marchewką

Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem możemy przygotować w nowej odsłonie poprzez łączenie rozmaitych smaków i aromatów. Tym razem zapraszam Was na połączenie włoskiej klasyki oraz popularnego w naszym kraju dodatku obiadowego. Risotto z groszkiem i marchewką jest pyszne oraz kremowe. Śmietanka łącząca składniki dostarcza jeszcze większej kremowości, a dodatek boczku cudownie podkreśla smak całości. 
Risotto z groszkiem i marchewką

Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 160 g ryżu Arborio
- 120 g młodej marchewki
- 120 g zielonego groszku
- 100 g boczku*
- 2 cebule szalotki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 10 łyżek śmietanki 18%
- 700 ml bulionu
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
* użyłam boczku zapiekanego na maśle
Przygotowanie
KROK 1. Obrane marchewki kroimy w drobną kostkę. Groszek i marchewkę gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (przez około 10 minut). Po ugotowaniu możecie przelać je zimną wodą (dla zachowania pięknego koloru i zatrzymania procesu gotowania).
KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na głębokiej patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany groszek i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Risotto z groszkiem i marchewką
Do przygotowania risotto możecie użyć swojego ulubionego bulionu.

Ja swoje przygotowałam na rosole z kury.
Risotto z groszkiem i marchewką

20 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia i pyszne smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) A u nas zazwyczaj w domu jest wersja grzybowa, bo tych mam ogrom w ciągu roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto w nowej odsłonie wygląda mega apetycznie!
    Marchewka i groszek zrobiły świetny efekt kolorystyczny, a to działa przyciągająco! Smakowite danie!
    Miłego tygodnia Kasiu i niech wreszcie zaświeci słoneczko i zrobi się cieplutko 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!🧡 Ja Tobie także życzę dużo słoneczka. Trochę nas jesień zaskoczyła tej wiosny ;)
      Przesyłam uściski 🤗😘

      Usuń
  4. Ach, te kolorki... A za oknem masakryczna burza! Dobrze, że sobie buszuję po ślicznych blogach przyjaciół :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogoda nas nie rozpieszczała w ostatnich dniach, ale dzisiaj w końcu wyszło słońce :)
      Dziękuję 🧡. Uwielbiam kolorki na talerzu, a te podczas brzydkiej aury potrafią poprawić humor :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł na ciekawe i apetyczne połączenie składników. Chyba się zainspiruję, bo wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne i delikatne danie. Ostatnio polubiłam połączenie groszku i marchewki. 🌸

    OdpowiedzUsuń
  7. I kolejny doskonały pomysł na risotto. Pysznie, kolorowo i lekko, idealne na wiosnę.
    Wszystkiego dobrego Kasiu 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡 Przesyłam uściski 🤗😘

      Usuń