Przepis na polędwiczki z kurczaka skąpane w kremowym sosie serowo - pieczarkowym. Delikatne mięso w połączeniu z wyrazistym parmezanem oraz głębokim, lekko orzechowym smakiem brązowych pieczarek rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Danie przeplata delikatność i wyrazistość, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, makaronem, ulubioną kaszą lub ryżem.
Potrzebne składniki
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 250 g brązowych pieczarek
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 18 %
- 40 g parmezanu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
KROK 1. Polędwiczki z kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i pozbawiamy błonek. Następnie oprószamy je suszonym czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Polędwiczki odstawiamy do zamarynowania na minimum 1 godzinę*.
* Polędwiczki możecie zamarynować także dzień wcześniej. Wtedy wyciągnijcie je z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową.KROK 2. Pieczarki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry (grzybów nie obieramy). Polędwiczki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Gdy lekko się przyrumienią, delikatnie je solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.KROK 3. Do bulionu dodajemy śmietankę, starty parmezan oraz łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do cebuli i pieczarek. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego natkę pietruszki oraz majeranek. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wkładamy polędwiczki i dusimy wszystko na małym ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Polędwiczki podałam z kaszą gryczaną, ale świetnie sprawdzi się także jaglana lub ryż.Polędwiczki możecie podać także ze świeżym pieczywem, zimniakami lub kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz