2025-05-22

Polędwiczki w sosie serowo - pieczarkowym

Przepis na polędwiczki z kurczaka skąpane w kremowym sosie serowo - pieczarkowym. Delikatne mięso w połączeniu z wyrazistym parmezanem oraz głębokim, lekko orzechowym smakiem brązowych pieczarek rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Danie przeplata delikatność i wyrazistość, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, makaronem, ulubioną kaszą lub ryżem.

Polędwiczki w sosie serowo - pieczarkowym

Potrzebne składniki

- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 250 g brązowych pieczarek
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 18 %
- 40 g parmezanu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki
- oliwa z oliwek

Przygotowanie
KROK 1. Polędwiczki z kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i pozbawiamy błonek. Następnie oprószamy je suszonym czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Polędwiczki odstawiamy do zamarynowania na minimum 1 godzinę* 
* Polędwiczki możecie zamarynować także dzień wcześniej. Wtedy wyciągnijcie je z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową. 

KROK 2. Pieczarki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry (grzybów nie obieramy). Polędwiczki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Gdy lekko się przyrumienią, delikatnie je solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

KROK 3. Do bulionu dodajemy śmietankę, starty parmezan oraz łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do cebuli i pieczarek. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego natkę pietruszki oraz majeranek. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wkładamy polędwiczki i dusimy wszystko na małym ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. 

Polędwiczki w sosie serowo - pieczarkowym
Polędwiczki podałam z kaszą gryczaną, ale świetnie sprawdzi się także jaglana lub ryż.

Polędwiczki możecie podać także ze świeżym pieczywem, zimniakami lub kopytkami.

Polędwiczki w sosie serowo - pieczarkowym

30 komentarzy:

  1. Dawno nie gotowałam czegoś z polędwiczką. Dziękuję za kulinarną inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, ja też się przekonałam do brązowych pieczarek i śmiem twierdzić, że mają lepszy smak niż te białe! No i są - nie wiedzieć czemu - tańsze. A twoje danie - wyborne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. Brązowe pieczarki są o niebo lepsze! Są zdecydowanie bardziej wyraziste i aromatyczne. Mają też lekko orzechowy smak 🥰.

      Usuń
  3. Pyszotności!!! Same dobre produkty i jeszcze sosik...mniamm!
    Pasuje do ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków czy pieczywa. Danie idealne!
    Miłego weekendu Kasiu🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡 Pięknego weekendu! Ślę uściski! 🤗😘

      Usuń
  4. Lubie takie potrawy. Na pewno wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm na pewno są przepyszne :) My bardzo lubimy dania z sosami, te polędwiczki wyglądają obłędnie i na pewno byśmy się nimi zajadali :) Dziękuję za apetyczną inspirację, bardzo chętnie zrobię taki obiadek dla mojej rodzinki :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zarówno polędwiczki, jaki i wszystko co grzybowo-pieczarkowe <3 Obowiązkowo wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznaję, że polędwiczki rzadko rządzą w mojej kuchni, ale trzeba przyznać, że te Twoje wyglądają wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak jadłam jeszcze mięso to było jedno z mich ulubionych dan. świetny przepis ale już nie dla mnie. - Venus

    OdpowiedzUsuń
  9. Juz sam tytul przeniósl mnie do krainy basni kulinarnych :))
    Przepyszne danie, musze koniecznie przygotowac jeszcze w tym tygodniu :)
    Pieczarki - tylko brazowe! Sa aromatyczne i smaczniejsze od bialych i do tego dania pasuja wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Brązowe pieczarki są o wiele smaczniejsze, bardziej wyraziste i aromatyczne 🥰

      Usuń
  10. Wygląda bardzo kremowo i pysznie, aż ślinka cieknie. 🧡

    OdpowiedzUsuń
  11. To danie to ideał! Jest w nim wszystko co lubię, genialne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. danie wygląda na bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisuję sobie ten przepis na potem :D

    OdpowiedzUsuń