2025-05-27

Placki z cukinii, pora i rukoli

Uwielbiam kuchnię zero waste, a placki to najlepszy sposób na wykorzystanie pozostałych w lodówce składników, które wymagają już spożycia. Dziś zapraszam Was na pyszne i pożywne placuszki z cukinii, pora oraz rukoli. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych np. do gulaszu, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, prosty oraz niedrogi obiad dla całej rodziny.

Placki z cukinii, pora i rukoli
Potrzebne składniki

- 330 g cukinii
- 80 g pora
- 50 g rukoli
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki śmietanki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie

KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Por drobno kroimy, a rukolę siekamy.

KROK 2. Do miski dodajemy mleko, śmietankę, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy warzywa, doprawiamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki z cukinii, pora i rukoli
 Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Świetnym dodatkiem będzie także sos czosnkowy, tzatziki lub guacamole.

Placki z cukinii, pora i rukoli

 Możemy podawać je także jako dodatek do dań głównych.

Są idealnym dodatkiem do warzywnych lub mięsnych gulaszów.

Placki z cukinii, pora i rukoli

21 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie i jak tylko urośnie moja cukinia, to spróbuję je odtworzyć. A jakie sosy proponujesz do tych placuszków? Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗🧡. Uwielbiam je z dodatkiem sosu czosnkowego, ale świetnie sprawdzi się także sos tzatziki. Pysznie smakują też z dodatkiem kwaśniej śmietany :)

      Usuń
  2. Świetnie prezentują się Twoje placuszki:)
    Pora dodaję zamiast cebuli ale nie dodawałam nigdy rukoli i koniecznie muszę to wypróbować:)
    Pozdrawiam cieplutko Kasiu i dobrych dni życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze miały być buziaki i przytulaski 🤗😘

      Usuń
    2. Polecam gorąco 🤗 Rukola dodaje placuszkom wyrazistości. Był to mój mały eksperyment w stylu zero waste, ale przyznam, że naprawdę udany. Dziękuję i również ślę uściski 🤗😘🧡

      Usuń
  3. They look delicious! Thank you so much for sharing this and warm greetings and best wishes from a 68 year old retired lady living in Montreal, Canada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much! 🤗🧡 Warmest greetings from Poland 🤗

      Usuń
  4. Wyglądają cudownie! Muszę wreszcie wypróbować placki z cukinii, a to połączenie jest bardzo ciekawe.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta rukola to świetny pomysł, bo sama cukinie nie daje takich apetycznych, wyrazistych zielonych wzorków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Rukola też świetnie "podkęca" smak :) Są bardziej wyraziste :)

      Usuń
  6. Ooo this sounds so good my grandmother use to make something similar. i am so hungry now!

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała propozycja na placuszki. Wszystkie składniki akurat mam, ciekawa jestem jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie myślałam, że rukola może tak dobrze smakować. Bardzo smaczne placki. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że placuszki smakowały 🤗🧡.

      Usuń