2025-05-27

Placki z cukinii, pora i rukoli

Uwielbiam kuchnię zero waste, a placki to najlepszy sposób na wykorzystanie pozostałych w lodówce składników, które wymagają już spożycia. Dziś zapraszam Was na pyszne i pożywne placuszki z cukinii, pora oraz rukoli. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych np. do gulaszu, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, prosty oraz niedrogi obiad dla całej rodziny.

Placki z cukinii, pora i rukoli
Potrzebne składniki

- 330 g cukinii
- 80 g pora
- 50 g rukoli
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki śmietanki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie

KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Por drobno kroimy, a rukolę siekamy.

KROK 2. Do miski dodajemy mleko, śmietankę, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy warzywa, doprawiamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki z cukinii, pora i rukoli
 Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Świetnym dodatkiem będzie także sos czosnkowy, tzatziki lub guacamole.

Placki z cukinii, pora i rukoli

 Możemy podawać je także jako dodatek do dań głównych.

Są idealnym dodatkiem do warzywnych lub mięsnych gulaszów.

Placki z cukinii, pora i rukoli

17 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie i jak tylko urośnie moja cukinia, to spróbuję je odtworzyć. A jakie sosy proponujesz do tych placuszków? Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗🧡. Uwielbiam je z dodatkiem sosu czosnkowego, ale świetnie sprawdzi się także sos tzatziki. Pysznie smakują też z dodatkiem kwaśniej śmietany :)

      Usuń
  2. Świetnie prezentują się Twoje placuszki:)
    Pora dodaję zamiast cebuli ale nie dodawałam nigdy rukoli i koniecznie muszę to wypróbować:)
    Pozdrawiam cieplutko Kasiu i dobrych dni życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze miały być buziaki i przytulaski 🤗😘

      Usuń
    2. Polecam gorąco 🤗 Rukola dodaje placuszkom wyrazistości. Był to mój mały eksperyment w stylu zero waste, ale przyznam, że naprawdę udany. Dziękuję i również ślę uściski 🤗😘🧡

      Usuń
  3. They look delicious! Thank you so much for sharing this and warm greetings and best wishes from a 68 year old retired lady living in Montreal, Canada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much! 🤗🧡 Warmest greetings from Poland 🤗

      Usuń
  4. Wyglądają cudownie! Muszę wreszcie wypróbować placki z cukinii, a to połączenie jest bardzo ciekawe.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta rukola to świetny pomysł, bo sama cukinie nie daje takich apetycznych, wyrazistych zielonych wzorków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Rukola też świetnie "podkęca" smak :) Są bardziej wyraziste :)

      Usuń
  6. Ooo this sounds so good my grandmother use to make something similar. i am so hungry now!

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała propozycja na placuszki. Wszystkie składniki akurat mam, ciekawa jestem jak smakują.

    OdpowiedzUsuń