Uwielbiam kuchnię zero waste, a placki to najlepszy sposób na wykorzystanie pozostałych w lodówce składników, które wymagają już spożycia. Dziś zapraszam Was na pyszne i pożywne placuszki z cukinii, pora oraz rukoli. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych np. do gulaszu, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, prosty oraz niedrogi obiad dla całej rodziny.
- 330 g cukinii
- 80 g pora
- 50 g rukoli
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki śmietanki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Por drobno kroimy, a rukolę siekamy.KROK 2. Do miski dodajemy mleko, śmietankę, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy warzywa, doprawiamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany.Świetnym dodatkiem będzie także sos czosnkowy, tzatziki lub guacamole.
Możemy podawać je także jako dodatek do dań głównych.
Są idealnym dodatkiem do warzywnych lub mięsnych gulaszów.
Wyglądają bardzo apetycznie i jak tylko urośnie moja cukinia, to spróbuję je odtworzyć. A jakie sosy proponujesz do tych placuszków? Serdecznie pozdrawiam 🤗
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗🧡. Uwielbiam je z dodatkiem sosu czosnkowego, ale świetnie sprawdzi się także sos tzatziki. Pysznie smakują też z dodatkiem kwaśniej śmietany :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńŚwietnie prezentują się Twoje placuszki:)
OdpowiedzUsuńPora dodaję zamiast cebuli ale nie dodawałam nigdy rukoli i koniecznie muszę to wypróbować:)
Pozdrawiam cieplutko Kasiu i dobrych dni życzę
Jeszcze miały być buziaki i przytulaski 🤗😘
UsuńPolecam gorąco 🤗 Rukola dodaje placuszkom wyrazistości. Był to mój mały eksperyment w stylu zero waste, ale przyznam, że naprawdę udany. Dziękuję i również ślę uściski 🤗😘🧡
UsuńThey look delicious! Thank you so much for sharing this and warm greetings and best wishes from a 68 year old retired lady living in Montreal, Canada.
OdpowiedzUsuńThank you very much! 🤗🧡 Warmest greetings from Poland 🤗
UsuńWyglądają cudownie! Muszę wreszcie wypróbować placki z cukinii, a to połączenie jest bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡🧡
UsuńTa rukola to świetny pomysł, bo sama cukinie nie daje takich apetycznych, wyrazistych zielonych wzorków!
OdpowiedzUsuńTo prawda. Rukola też świetnie "podkęca" smak :) Są bardziej wyraziste :)
UsuńOoo this sounds so good my grandmother use to make something similar. i am so hungry now!
OdpowiedzUsuńAllie of
www.allienyc.com
I am very happy about this 🤗🧡
UsuńWspaniała propozycja na placuszki. Wszystkie składniki akurat mam, ciekawa jestem jak smakują.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 🤗🧡
Usuń